Inundațiile de la Stupini: Autoritățile spun că digul a fost proiectat pentru o capacitate mult mai mică
Breșa din dig a fost reparată și a fost și înălțat digul în zona în care a fost depășit de ape.
30 August 2021, 17:29
Digul rupt din zona cartierului Stupini a fost proiectat pentru un volum mai mic de apă. Cel puțin așa spun autoritățile.
Pentru ploile abundente de la sfârșitul săptămânii fusese dată o avertizare de cod hidrologic cod portocaliu care vorbea de un volum de undeva la 50-60 l/mp. Volumul de apă, potrivit speciliștilor, a fost aproape dublu, la 100 de litri.
„Digul nu a fost proiectat să suporte asemenea capacități de apă și este foarte important să spunem acest lucru. Este o situație de calamitate datorată unor fenomene meteorologice extreme. Este necesară, pe termen mediu și lung, o reproiectare a sistemului de protecție împotriva inundațiilor. Este necesară o regândire a acestor diguri și un proiect de înălțare a lor. Am discutat despre aceste lucruri cu Compania Apa, cu Apele Române și cu SGA Brașov”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Pe termen scurt vor fi luate alte măsuri. Deja, breșa din dig a fost reparată și a fost și înălțat digul în zona în care a fost depășit de ape. De asemenea, la dispoziția locuitorilor au fost puse cisterne cu apă potabilă.
“Pe termen scurt vorbim de felul în care este întreținută albia și decolmatarea, inclusiv eliminarea vegetației din albie. În zilele următoare va veni un utilaj de mare capacitate de la Sibiu care să se ocupe de albia pârâului Ghimbășel”, a adăugat Allen Coliban.
În paralel, se fac evaluări ale pagubelor. Deocamdată, nu a fost nicio solicitare de evacuare, potrivit edilului brașovean.
La prima evaluare, după furtună, au fost peste 140 de case și alte aproape 80 de anexe afectate, iar aproximativ 2 km de stradă si 32 de fântâni au fost inundate.
Mai multe informații, aici:
ISU continuă intervențiile de evacuare a apei, la Stupini
Cum să te protejezi în caz de inundații
Peste 100 de gospodării afectate de inundații