Investiții de 1,3 miliarde de lei pentru infrastructura de apă și canalizare, în 12 localități din județ
Le derulează Compania Apa, prin proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Brașov, derulat cu fonduri europene, obținute prin Programul de Dezvoltare Durabilă.
Articol de Adina Chirvasă, 16 Iulie 2024, 13:35
Proiectul reprezintă, în fapt, continuarea etapei I, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare, care s-a încheiat în decembrie 2023.
Contractul actual a fost semnat în iulie 2024 și o parte dintre licitații au intrat în evaluarea ofertelor.
Director programe externe Compania Apa, Doru Șopterean:
"În perioada imediat următoare avem de finalizat procedurile de licitație, să avem constructori deja în șantiere începând de anul ăsta, probabil în Săcele mai exact. Restul șantierelor vor fi începute în primăvara anului viitor. Săcele primul, Sânpetru, Bod, următoarele șantiere. După aceea Hălchiu, apoi investiții în municipiul Brașov, în mare parte în zona de blocuri vechi a cartierului Tractorul: General Mociulschi, Aleea Constructorilor. Apoi un alt contract de Brașov care include reabilitarea de rețele, zona Scriitorilor, în zona Steagu, între Calea București și Carpaților. Mai avem lucrări programate și prin zona Blumăna. Urmează investiții în Ghimbav, apoi în Rupea. Prejmer am terminat, Feldioara iar am terminat".
Practic, până în 2027, în cadrul acestui proiect vor fi montare conducte noi pentru alimentarea cu apă în lungime totală de peste 300 de kilometri, alți 200 de kilometri vor însuma țevile ce urmează a fi montate pentru colectarea apelor uzate, vor fi și 60 de stații de pompare ape uzate, dar și de pompare apă potabilă sau va mai fi reabilitată Uzina de Apă de la Tărlung.
Beneficiari ai proiectului vor fi locuitorii din municipiul Brașov, dar și din localitățile unde operează Compania Apa.
Proiectul are cofinanțare și de la autoritățile locale, dar și de la Consiliul Județean Brașov. Președintele Executivului Județean Brașov, Șerban Todorică:
"2027 este un termen în care va trebui să finalizăm aceste investiții, dar ele se decalează, așa cum ne-au învățat finanțatorii. Acum se pare că se duce la nivel de 3 ani, deci 2030. Asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm reper 2030, trebuie să ne luăm un reper cât mai strâns ca aceste lucrări să fie rezolvate cât mai rapid cu putință și să fie unele de calitate. Vrem să ne fixăm un termen, nu foarte îndepărtat, de cel mult 10 ani, în care să determinăm operatorul și toți primarii să racordeze fiecare imobil la rețeaua de apă și la rețeaua de preluare a apelor menajere, în județul Brașov".
În prezent, în municipiul Brașov se lucrează în zona Stupini și au început lucrările în zona Săcele-Dârste.
CITEȘTE ȘI: Rețele de apă și canalizare noi la Feldioara, din fonduri europene