Istorie la pas, prin Brașov - După Ziduri
Promenada După Ziduri oferă o incursiune pitorească prin istoria fortificațiilor brașovene, între Bastioane, turnuri și pârâul Graft.

Articol de Nicolae Jalea, 18 Aprilie 2025, 11:00
Pentru o plimbare scurtă, promenada După Ziduri este un loc foarte iubit de brașoveni. Un sărut furat sau poza perfectă, fiecare rămâne cu o amintire frumoasă.
Aflată pe latura de nord-vest a fortificațiilor, aleea face legătura dintre Bastionul Fierarilor și fostul Bastion al Curelarilor, astăzi cunoscut ca și Casa Baiulescu, parte a Bibliotecii Județene George Barițiu din Brașov. Între ziduri și munte șerpuiește pârâul Graft.
În spatele zidurilor exterioare se află un alt rând de fortificații, presărat cu turnuri.
Acestea pot fi observate din interiorul Bastionului Graft, cea mai mare piesă de fortificație a ansamblului, sau pot fi văzute și din turnurile exterioare. Bastionul Graft a fost construit între anii 1515 și 1521. Este integrat în cele două rânduri de fortificații și are un pod de piatră peste pârâul Graft, ale cărui ape vin din Șchei.
Turistul poate să aleagă o urcare abruptă pe mai multe rânduri de scări pentru a ajunge rapid la turnuri, sau poate alege ruta mai puțin solicitantă ce pornește din parcul din Livada Poștei, prin pădure.
Turnul Negru face parte integrantă din sistemul defensiv al Bastionului Fierarilor. A primit acest nume după incendiul din 1689, dar ploile și timpul au curățat funinginea și au șubrezit construcția. Ca reper vizual, turnul este protejat de un acoperiș de sticlă.
Turnul Alb a fost construit între anii 1460 și 1494. A fost unul dintre cele patru turnuri de strajă ale cetății și este și cel mai vizitat dintre cele două, deoarece se află pe marginea drumului ce duce în Poiana Brașov.
Dacă nu vă propuneți o plimbare care să implice poteci, alei și multe scări și doriți să rămâneți în umbra zidurilor, încercați să descoperiți ce se ascunde în spatele unora dintre deschizăturile zidului principal de apărare, poate un concert, poate o cafea.