„Jocul și Dansul Tradițional din Sud-Estul Transilvaniei” în expoziție la Muzeul Civilizației Urbane
Părți importante din patrimoniul cultural material și imaterial al județului nostru pot fi văzute și admirate la Muzeul Civilizației Urbane.
Articol de Sorin Ţîrcă, 28 Septembrie 2024, 15:54
Directorul Alexandru Stănescu amintește că Brașovul are o particularitate și anume faptul că aici au conviețuit de-a lungul secolelor români, maghiari, sași, romi, greci și evrei, iar fiecare comunitate a îmbogățit patrimoniul cultural al zonei.
”Expoziția reprezintă toate zonele folclorice, pe de o parte Țara Bârsei cu românii, ceangăii, cu sașii, pe de altă parte zonele Făgărașului și Tânavelor cu Rupea. Această expoziție este una deosebită, în sensul că încercăm să îmbinăm în discursul muzeografic atât jocurile și dansul, cât și costumul”, ne-a spus Alexandru Stănescu.
Pot fi admirate costumele populare din toate cele patru zone ale județului și acestea reflectă nu numai etnia celor care le purtau, ci și puterea economică, statutul social și multe altele.
De altfel, pentru că Brașovul era o zonă bogată, aici au fost purtate mult mai devreme decât în alte părți ale țării costume populare gata făcute și cumpărate.
Expoziția „Jocul și Dansul Tradițional din Sud-Estul Transilvaniei” de la Muzeul Civilizației Urbane prezintă pe patru ecrane dansuri tradiționale din județ, specifice fiecărei etnii. Aceasta va fi deschisă pe tot parcursul lunii octombrie.
Citește și: Tot mai mulți români se mută la Brașov!