Jocurile online, inamicul nevăzut al copilăriei moderne
Online-ul, inamicul nevăzut, dar știut al copilăriei moderne. Jocurile video pot crea dependență, dar pot fi și mediul propice pentru infractori să își pună în aplicare planurile în ceea ce privește manipularea, mai ales, a copiilor.
11 Ianuarie 2022, 08:50
Online-ul, inamicul nevăzut, dar știut al copilăriei moderne. Jocurile video pot crea dependență, dar pot fi și mediul propice pentru infractori să își pună în aplicare planurile în ceea ce privește manipularea, mai ales, a copiilor. Nici industria jocurilor online nu ajută foarte multă în condițiile în care, constant, vine cu noutăți în domeniu care mai de care mai atractive pentru cei mici.
Roblox este unul dintre jocurile momentului. Prin intermediul acestuia, utilizatorii pot crea diverse jocuri la care să ia parte mai multe persoane fără a exista limită de vârstă. Astfel, specialiștii spun că minorii pot cădea ușor în capcana răuvoitorilor.
"Există un real pericol ca acești copii să cadă pradă traficului de copii și pedofiliei. Copiii pot fi ușor intimidați, agresați și chiar șantajați de aceștia""Recomand angrenarea copiilor în activități recreative ce presupun mișcarea în aer liber, în special, sau activități de grup, pentru a evita mediul online. Astfel, evoluția copilului va avea loc în toate ariile sale de dezvoltare, psihomotricitate, memorie, atenție, relaționare socială, capacitate de sinteză și analiză a informației"
"Recomandăm părinților să aibă o atitudine responsabilă, să se comporte cuviincios, inclusiv pe internet. Să nu transmită amenințări, vulgarități sau injurii. Învățați-vă copilul ce înseamnă autoprotecția pe internet și să evite comunicarea datelor cu caracter personal"
"Nu oferiți persoanelor de pe internet informații despre voi sau familia voastră. Nu spuneți parola de la email-ul personal altor persoane în afara părinților. Evitați să postați pe internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente. Nu uitați că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Nu dați curs sarcinilor și provocărilor pe care le primiți în mediul online și vă îndeamnă să săvârșiți fapte ce vă pot afecta demnitatea sau imaginea. Nu vă temeți de cei care vă amenință pe internet ca să faceți ce doresc ei"
"Nepoții mei sunt foarte bine protejați. Părinții lor au întotdeauna grijă pe ce site-uri se uită. Le-au blocat câteva canale"
"Cât mai puțin în fața ecranelor. El nu prea are acces, doar supravegheat. În general, ne uităm doar la trenuri pentru că este pasionat",
"Nu prea îl lăsăm. Are de învățat. Face germana și are și cursuri în particular. Nu prea se uită pe calculator decât când face școala online. La telefon nu prea are voie și a înțeles ca nu e bine"