„Jungla Digitală”, siguranță în mediul online pentru toată familia
Luni a fost lansat, la Brașov, proiectul „Jungla Digitală”, dezvoltat de o companie de servicii IT din România și aplicat în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Școlar Județean.
Articol de Camelia Vlad, 07 Aprilie 2025, 16:43
Cum să-și facă o parolă personală greu de identificat de către infractorii cibernetici, unde pot fi salvate datele confidențiale și cu cine să nu se împrietenească pe rețelele sociale pentru a fi mereu în siguranță sunt doar câteva îndrumările pe care elevii din școlile Brașovului, dar nu numai ei, le vor primi de la experți în securitate.
Luni a fost lansat la Brașov proiectul „Jungla Digitală”, dezvoltat de o companie de servicii IT din România și aplicat în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Școlar Județean. Obiectivul proiectului este să ofere cursanților cunoștințele și abilitățile necesare pentru a naviga în siguranță și responsabil în mediul online, conștientizând riscurile și amenințările cibernetice.
Reprezentantul companiei, Alin Pătrașcu:
Vor povesti despre cum poți să te protejezi în jungla digitală, despre cum nu este bine să faci publice orice informații despre persoana ta, filmulețe care vor rămâne acolo pentru totdeauna. Cum să-și facă o parolă care să nu fie ușor de spart, unde să-ș salveze date confidențiale, cu cine poate să stea de vorbă, cu cine nu. O să-i încurajăm ca pentru orice li se pare că nu este în regulă, să abordeze un adult, să se adreseze și profesorilor și diriginților. Până la urmă suntem împreună, un ecosistem care încercăm să-i susținem și să-i călăuzim în jungla digitală.
În urma programării solicitate de cadrele didactice din școli, o echipă de experți va susține cursurile atât fizic, la clasă sau în diferite instituții, cât și online, spune comisarul Adriana Pleșa, de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității Brașov:
Pe 9 aprilie o să avem o sesiune online pe criminalitate informatică, la care vor avea acces peste 1200 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, în care vom explica elevilor noțiuni despre securitate digitală și vor răspunde punctual întrebărilor pe care ei le au în acest domeniu. Important de menționat este faptul că specialiștii ne vor ajuta cu expertiza lor, iar parteneriatul acesta presupune ca noi să putem intra și în medii sociale care reprezintă grupuri vulnerabile.
„Jungla digitală” este un proiect foarte util elevilor, părinților și bunicilor, adaugă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar, Valentin Bucur:
Știu că acolo este o junglă, că acolo îi pândesc pericolele la fiecare click, că acele pericole nu îi vizează numai pe ei, ci și întreaga familie și poate întreaga comunitate din care ei fac parte și atunci în contextul actual orice inițiativă este binevenită. Cel mai important este să aibă întotdeauna atenție la fiecare click. Să nu dea acces în telefoane la aplicații pe care nu le cunosc. Să nu dea acces altor persoane la conturile lor, dacă au și cei mai mulți au, dar în primul rând să nu permită accesul în conturile părinților.
Valentin Bucur a adăugat că, pentru siguranța întregii familii în timpul navigării pe internet, ar fi util „controlul parental” în ambele direcții, în sensul că părinții ar trebui să aibă control asupra activității copiilor, dar și adolescenții, de regulă cu abilități avansate în tehnologia informaticii, să-și ajute seniorii din familie să folosească aplicațiile informatice în siguranță.
Prezent la sesiunea de lansare a proiectului, prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, a salutat implementarea programului educational „Jungla digitală - program de educație a celor mici și celor mari pentru siguranța în mediul on-line”:
Un nou proiect important pentru județul Brașov, unul educațional. Ne bucurăm că se desfășoară și la nivelul județelui Brașov după precedentele din județele Cluj și Sibiu. Un proiect care are un caracter de prevenție în tot ceea ce înseamnă infracțiunile sau alte lucruri care se pot întâmpla în mediul online.
Victimele ciberbullyingului pot face sesizări către Poliție prin intermediul părinților sau a cadrelor didactice din școli, dar și personal, la Telefonul copilului 119.