Junii Tineri organizează, azi, în Piaţa Unirii, "Aruncatul în Ţol"
Manifestarea începe la ora 17.00, în faţa troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde junii vor cânta Troparul Învierii, iar apoi vor arunca buzduganul şi vor juca hora.
07 Mai 2021, 14:01
Braşovenii şi turiştii iubitori de tradiţii şi frumos sunt aşteptaţi, astăzi, în Piaţa Unirii, la unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri ale Junilor Tineri: „Aruncatul în Ţol”.
Manifestarea începe la ora 17.00, în faţa troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde junii vor cânta Troparul Învierii, iar apoi vor arunca buzduganul şi vor juca hora.
Ulterior, fiecare membru al cetei de Juni Tineri va fi aruncat, de trei ori, în ţol. Anunțul a fost făcut în matinalul Radio România Brașov FM de către junele Dorobanţ, Florin Nistor:
“Evenimentul spectacol, l-aș numi eu , «Aruncatul în Țol» din Săptămâna Luminată, un obicei cu rădăcini adânci, reprezintă, în esență, reconfirmarea către un obicei precreștin al celor vechi, la grup, și confirmarea junilor noi la acest obicei”, a spus Florin Nistor.
Vestea proastă este că, anul acesta, nu va mai avea loc celebra Coborâre Călări în cetate din Duminica Tomii. Din cauza măsurilor restrictive impuse în contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile braşovene nu au autorizat această paradă, în acest an:
„Din păcate, anul acesta nu putem să avem această paradă, această defilare călare în Cetate, însă colegii mei au început deja să fie prezenți pe rețetele de socializare, postând poze cu caii, postând poze de la Solomon, de la mesele noastre, dar ne dorim, de la anul, poate va înțelege și lumea că trebuie să facem ceva în sensul ăsta, pentru a înlătura această pandemie”, a adăugat Florin Nistor.
Obiceiurile junilor au conotaţii antice şi medievale care confirmă existenţa lor îndepărtată, însă prima mențiune documentară datează din anul 1728 și se află într-un hrisov din arhiva Primei Școli Românești din Şchei.
Cele șapte grupuri sunt: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanți, Junii Brașovecheni, Junii Roșiori și Junii Albiori. Grupurile au în frunte șerjile adică vătaful, armașul mare, armașul mic, sutașul, stegarul și surlașul. Conducătorii fiecărui grup au câte un buzdugan cu tricolor, simbol al vitejiei și demnității, dar şi un steag propriu care aduce un profund caracter patriotric în acțiunile și serbările junilor de peste an.