JURNAL DE CĂLĂTORIE. Localitatea brașoveană în care poți merge pe apă, mănânci în casele localnicilor și admiri animale mitice
Din 2008, Vama Buzăului a reușit să atragă atenția turiștilor din toate colțurile țării cu a patra cea mai mare rezervație de zimbri din România.
28 Mai 2023, 18:22
Dragi prieteni, poposim la poalele Munților Ciucaș, într-un loc în care nu mai este vamă, dar se numește așa și care deși se numește Vama Buzăului, aparține, de fapt, de județul Brașov.
Aici, la doar 45 de kilometri de Brașov, după anul 1700, a început să ia naștere un colț de paradis rural.
După cum îi spune și numele, cândva, a fost punctul vamal dintre Transilvania și Țara Românească, mai exact, după ce Transilvania a intrat sub dominația Imperiului Habsburgic. Însă, prima atestare documentară a zonei este din secolul XIII, când în trecătoarea Tabla Buții din Masivul Ciucaș, Ordinul Cavalerilor a construit o cetate, "Cruceburg" (Cetatea Crucii), aceasta fiind bastion de apărare și punct vamal de graniță.
Din 2008, Vama Buzăului a reușit să atragă atenția turiștilor din toate colțurile țării cu a patra cea mai mare rezervație de zimbri din România.
Vama Buzăului este și un loc în care urmele istoriei pot fi văzute și atinse. Astfel, există ruinele unei capele catolice care a servit ca lăcaș de cult pentru slujbașii oficiului vamal din secolul XV. De asemenea, poate fi văzut și vechiul Pichet de Graniceri și chiar întăriturile cu ziduri care se construiau în jurul taberelor militare.
Pentru cei care iubesc plimbările pe poteci de munte, există mai multe trasee montane spectaculoase, cu grade de dificultate diferite. Însă, pentru o experiență completă, ați putea alege unul dintre superbele exemplare de cai de la centrul de echitație din comună, locul din care se poate pleca pe munte călare cu întreaga familie, în doi sau în grup. Cei mai puțin aventuroși se pot bucura de câteva clipe magice alături de minunatele cabaline pe care le pot răsfăța cu câte un măr delicious.
Tot natura din Vama Buzăului oferă turiștilor și ocazia să meargă pe apă. Cascada Urlătoarea este fascinantul loc în care orice drumeț poate urca la propriu pe firele de apă până în vârful acesteia.
Chiar și la capitolul culinar, în Vama Buzăului, ați putea avea o experiență de neuitat, nicăieri în altă parte decât în casele localnicilor. O parte dintre aceștia și-au transformat propriile locuințe în puncte gastro locale.
Tot în comună v-ați putea bucura și de o ședere inedită în gospodria care i-a aparținut lui Nea Ion, un om vrednic al locului, și pe poarta căreia, odată intrați, veți ajunge în lumea de acum mai bine de 100 de ani cu căsuță din bârne, ștergare pe pereți, zestrea cea bună la vedere, măsuțe la umbra merilor, mici expoziții cu obiecte și documente încă de pe vremea regalității.