La Brașov, discuții despre cercetarea, proiectarea, execuția și testarea viorilor. Expoziție de instrumente muzicale cu corzi, la Aula Universității
Programul de astăzi se încheie cu concertul „Romania Universalis”, susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Conferința va lua sfârșit în 20 iulie.
Articol de Adina Chirvasă, 18 Iulie 2024, 15:17
Cercetători din România, dar și din Statele Unite ale Americii, China sau Germania discută, în acest zile, la Brașov, despre cercetarea, proiectarea, execuția și testarea viorilor. Asta în cadrul primei conferințe interdisciplinare internațională, găzduită de Universitatea Transilvania și care este coordonată de prof. Mariana Domnica Stanciu, de la Inginerie Mecanică. Ea a deschis acest drum în 2006, odată cu teza de doctorat privind instrumentele muzicale.
„Universitatea noastră oferă această posibilitate de a avea în cadrul proiectului specialiști în silvicultură, din domeniul ingineriei, din domeniul fizicii, acusticii și nu în ultimul rând, din domeniul artiștilor violoniștii, prin Facultatea de Muzică. Rezultatele conferinței sunt, în primul rând crearea acestor legături, să învățăm unii de la ceilalți, să avem o aplicabilitate a rezultatelor cercetării în rândul lutierilor și în rândul beneficiarilor și nu în ultimul rând, să aducem în prim-plan activitatea și tradiția prelucrări lemnului în luterit de la noi din țară, pe plan mondial”, a declarat prof. Mariana Domnica Stanciu.
La Aula Universității, cei interesați pot vedea și o expoziție de instrumente muzicale cu corzi, ce include piese din colecția „Gliga Instrumente Muzicale” și din colecțiile artiștilor lutieri din „Asociația Artiștilor Lutieri din România”.
„Două violoncele, patru viori și o violă, din partea asociației, făcute de diverși membri ai asociației. Am vrut să arătăm diferite tipuri de lemn, diferite modele, diferența clară dintre o vioară, o violă și un violoncel. Din păcate nu am adus și un contrabas din motive clare de logistică, fiind foarte greu să te miști cu un contrabas. Fiecare instrument e făcut de un membru diferit și nu doar atât. Noi vrem să susținem ideea că fiecare instrument e unic, chiar dacă e făcut în același atelier, chiar dacă e făcut chiar de același lutier, niciodată n-o să avem două instrumente la fel”, a punctat Ioan Paul Bândilă, secretar al Asociației.
Programul de astăzi se încheie cu concertul „Romania Universalis”, susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Conferința va lua sfârșit în 20 iulie.
Citește și: Peste 70 de tineri muzicieni din România și Moldova, incluși în proiectul „Brașov Youth Orchestra”