La Carfil va începe, anul acesta, producția de drone românești
România începe producția de tehnică militară, iar județul Brașov va avea un rol important.

Articol de Mihaela Chirac, 27 Martie 2025, 15:45
Până la sfârșitul anului, la Carfil va începe producţia de serie de drone româneşti cu dublă destinaţie – militară şi civilă.
Totodată, vor fi făcute investiții la Făgăraș, dar și în cazul fabricii de pulberi de la Victoria, a anunțat ministrul Economiei Bogdan Ivan.
"Suntem în fază finală a testărilor. Urmează ca în cursul acestei veri să avem deja prototipul și să intrăm în producție de serie până la finalul acestui an. Concret, din punct de vedere al investițiilor strategice, fabrica de pulberi Victoria, după nenumărate procese în instanță, în urmă cu o săptămână am câștigat pe fond, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul în privința expropierii.
Lucru care ne-a permis să începem toate procedurile pentru studii de fezabilitate, proiectare. Construcțiile vor fi amplasate la Victoria și vor produce pulberi cu un mare producător european. De asemenea, am alocat în bugetul pe anul 2025 125 de milioane de euro pentru fabrica de TNT de la Făgăraș și pentru modernizarea liniei de producție de RDX de la Făgăraş, cu care o să intrăm la finalul acestui an în producții", a declarat Bogdan Ivan.
Între timp, eforturile europene de a pune la punct aranjamente de securitate pentru Ucraina trec de la trimiterea de trupe la soluţii alternative. Asta pentru că există constrângeri politice şi logistice, dar şi perspectiva ca Rusia şi Statele Unite să se opună planurilor europene, au declarat oficiali citaţi de Reuters.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer, au sugerat că ţările lor ar putea contribui cu mii de trupe la o viitoare forţă. Dar, în același timp, au căutat până acum fără succes o formă de „protecţie” din partea Washingtonului, fără a preciza ce presupune aceasta.
De cealaltă parte, Moscova afirmă că nu va fi niciodată de acord cu o propunere ca ţările NATO să trimită trupe în Ucraina. Iar preşedintele Donald Trump, care a schimbat brusc politica SUA, a lăudat iniţial propunerile britanice şi franceze de a trimite trupe, însă în ultima vreme, oficialii americani au părut mai sceptici. Într-un interviu, trimisul lui Trump, Steve Witkoff, a ridiculizat propunerile europene drept și citez - „o postură şi o poză”.