La "picnic" în Piața Sfatului. Angajați și șefi de restaurant au protestat pentru că nu mai au voie să aibă terase
Aproximativ 30 de persoane, angajați și patroni de restaurant au protestat astăzi, în Piața Sfatului, în fața restaurantelor.
22 Noiembrie 2022, 17:38
Aproximativ 30 de persoane, angajați și patroni de restaurant au protestat astăzi, în Piața Sfatului, în fața restaurantelor.
Aceștia au pus pături pe caldarâm și au început să mănânce.
Șefii de restaurante sunt deciși să nu renunțe.
“Ce înseamnă primăvară? în martie, aprilie, mai. Vom vedea când consideră ei că este primăvară. Ne-au spus că am revenit la HCL-ul de dinainte de pandemie. Pandemia ne-a învățat că oamenii își doresc să stea în aer liber își doresc să stea în cadrul unor terase împrejmuite cu niște folii. Adevărat, unii au venit împotriva noastră și ne-au spus că foliile sunt chicioase. Acum 2 ani de zile, când a venit vorba de a împrejmui terasele, am venit noi cu un proiect făcut pe banii noștri, în care terasele să fie din sticlă, împrejmuite. Primăria ne-a refuzat. Oamenii s-au obișnuit în pandemie să stea în aer liber. De ce acum nu mai este bine? De ce nu putem să învățăm din pandemie un lucru bun? De ce ne închid? De ce nu întreabă oamenii câți vor să rămânem cu terasele împrejmuite, câți nu. Vom încerca să ne întâlnim din nou cu cei din conducerea locală. Înțeleg că vineri au o întâlnire. Poate reușim măcar din ianuarie să redeschidem terasele; împrejmuite, cum doresc ei, le facem cu sticlă, le facem să arate bine dacă acestea sunt chicioase”, a spus Nicoleta Oprică, reprezentant al unei unități.
De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei subliniază că există un regulament în vigoare, de la care s-a făcut excepție doar în perioada stării de alertă.
Atunci, în perioada restricțiilor Covid, accesul în interior era limitat. Însă acum, România nu mai este în stare de alertă.
“Încă de la început, cei care dețin terase au fost conștienți că această hotărâre era valabilă strict pentru perioada de alertă. Hotărârea nici măcar nu a fost prelungită la începutul acestui an, deci cel puțin de la începutul acestui an ei au știut faptul că terasele sunt sezoniere, iar când vine toamna vor trebui să le ridice. Regulamentul este valabil de foarte mult timp. Închiderea teraselor s-a făcut prin modificarea acestui regulament provizoriu, pe perioada pandemiei. Niciodată până în această perioadă nu au existat terase închise în municipiul Brașov. Ne putem uita la fotografii, să vedem strada Republicii fără nicio terasă. Vorbim de dinainte de perioada pandemiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Reprezentanții municipalității susțin că în toată România terasele sunt sezoniere.
“Altfel, ajungem în situația în care dacă închiriem domeniul public, conform codului administrativ, atunci se face prin licitație publică, iar Consiliul Local să decidă că este oportun să închirieze, să concesioneze domeniul public. În orice moment regulamentul poate fi amendat de către Consiliul Local. Consiliul Local este cel care l-a aprobat, Consiliul Local este cel care îl poate modifica, dar trebuie în același timp să existe și o justificare, și o modificare - după cum am spus - de legislație”, a adăugat Sorin Toarcea.