"Lemn și om " o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei", la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Precursorul emailului de astăzi îl vedeți la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.
22 Decembrie 2022, 13:03
Precursorul emailului de astăzi îl vedeți la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. Este o bucată din lemn, în formă de triunghi, pe care localnicii din comunitățile sașilor de odinioară o foloseau pentru a-și transmite mesajul obligației unei munci.
Se numește semn de vecinătate și e parte din expoziția „Lemn și om – o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei”.
“Sașii au avut o asemenea instituție – nobăria - cum ar fi astăzi asociațiile de proprietari, dar era o asociație care prezenta anumite reguli care trebuiau respectate. Aveau nobăriile un regulament. Dacă erau lucrări la care trebuiau să participe toți membrii comunității, aceștia își transmiteau acest semn de vecinătate specific fiecărei străzi și astfel se anunțau de începutul acelei lucrări. Cine nu participa la această lucrare, primea chiar și o amendă. Cum ar fi astăzi, în cazul email-ului, aceste semne de vecinătate se transmiteau din familie în familie. Cu alte cuvinte, se redirecționa acest mesaj”, a explicat Mircea Botei, curator al expoziției.
Expoziția mai cuprinde diverse unelte din lemn, un banc de lucru, chiar și obiectele folosite la facerea pâinii sau jucării din lemn, până la obiecte de cult.
Una dintre piesele de rezistență este o ladă de zestre, pictată, a sașilor, ce datează din secolul 18.
Toate ilustrează modul în care lemnul însoțea omul de la primele sale momente din viață și până la moarte.
“Și în Brașov și sud-estul Transilvaniei, ca și în alte zone ale țării, s-a dezvoltat această civilizație a lemnului. Totul ținea de lemn și cum trecutul nu a dispărut, este în noi, ne bucurăm că putem să transmitem generației actuale acest mesaj, al importanței lemnului încă pentru comunitate”, a adăugat Mircea Botei.
Expoziția „Lemn și om – o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei” va putea fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului până în luna februarie 2023.
Sursa foto: Radio România Brașov FM