Liceenii vor să știe cum ar putea să arate viitorul lor
Peste 200 de liceeni din Brașov s-au înscris în proiectul "Fake it ‘till you make it", a doua ediție din acest an, care-i îndrumă pe adolescenți spre cariera profesională care li se potrivește.
30 Octombrie 2023, 18:29
Peste 200 de liceeni din Brașov s-au înscris în proiectul “Fake it ‘till you make it”, a doua ediție din acest an, care-i îndrumă pe adolescenți spre cariera profesională care li se potrivește.
Inițiativa îi aparține unei eleve de clasa a XII-a din Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Denisa Trotuș:
“Sunt din toate liceele din municipiul Brașov și avem chiar și din zona metropolitană, de prin Făgăraș, Cristian, Zărnești, Codlea și multe altele. Dat fiindcă ediția trecută s-a bucurat de un mare succes, ne-am gândit, chiar dacă nu a trecut încă un an, să desfășuram a doua ediție, dat fiind că e și vremea mult mai favorabilă pentru multe domenii, se pot desfășura activități în aer liber și să vedem reacția publicului. Din fericire, aceștia au fost receptivi de data aceasta, atât participanții, cât și mentorii”.
Pentru a-și alege corect profesia în viitoar, elevii au ales să facă un stagiu de practică la instituții partenere ale proiectului, precum Jandarmerie, Poliție sau Pompieri, dar și în administrație publică sau firme cu activități în diverse domenii.
Alături de acești tineri este și Radio România Brașov:
Mentorii de la prima ediție au intuit în acest proiect oportunitatea de a atrage către domeniile lor noi viitori colegi și colaboratori.
“Am avut elevi care ne-au călcat pragul. Chiar au fost bucuroși și bucuria a fost de ambele părți. Le-am împărtășit tainele mesei de pompier, au putut să se familiarizeze cu echipamentele noastre, dar cel mai important este că au învățat cum să se comporte în cazul producerii unor situații de urgență și cum să prevină apariția unor situații de urgență. Unii dintre ei chiar au spus că vor să îmbrățișeze această meserie și că doresc să facă parte din echipa noastră, lucru ce ne-a bucurat foarte mult”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja.
Este o altă formă de educație, spune reprezentantul unei instituții specializate pe management hotelier, Anca Georgescu:
“Da, din nou suntem mentori, pentru că ne-au plăcut foarte mult copiii care au venit acolo și am încercat să-i ajutăm, să le arătăm lumea asta turismului, despre ce e vorba, niște cursuri practice, pentru că degeaba ai la bază teorie, dacă nu se împletește și cu partea de practică. Iar la noi ei asta au vrut să vadă, că despre asta e vorba și în «Fake it till you make it», despre a împleti partea de teorie și conceptele astea generale de business, de turism, de administrație publică cu partea practică, să facă pași în industrie și să vadă ce se întâmplă acolo, concret”.