Lipsă de asistenți maternali la DGASPC Brașov
Lipsa asistenților maternali angajați în cadrul DGASPC Brașov este încă una acută, chiar dacă Direcția este într-o amplă campanie de evaluare, formare și atestare a asistenților de profil.
25 Mai 2022, 11:57
Lipsa asistenților maternali angajați în cadrul DGASPC Brașov este încă una acută, chiar dacă Direcția este într-o amplă campanie de evaluare, formare și atestare a asistenților de profil.
La Direcție este nevoie de peste 50 de asistenți maternali, pentru completarea schemei de angajare.
”În acest moment avem 98 de asistenți maternali profesioniști. Ei au în plasament 138 de copii, iar pentru completarea rețelei de asistență maternală ar mai fi nevoie de 56 de persoane. Din 2018 până acum, am angajat 48 de persoane, dar 53 au părăsit sistemul. L-au părăsit pentru că unii s-au pensionat, cei mai mulți dintre ei, alții și-au dat demisia sau au încetat contractul individual de muncă prin acordul părților, găsind probabil un alt loc de muncă, iar alții nu au mai dorit reînnoirea atestatului”, a explicat purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov, Lidia Mailat.
Complexitatea meseriei și preocuparea constantă pentru copiii preluați în grijă constituie principalele motive pentru care numărul celor interesați în a deveni asistenți maternali este unul scăzut.
Există și o serie de condiții minime prin care o persoană poate deveni asistent maternal.
”În primul rând, să aibă vârsta minimă de 26 de ani, așa cum prevede legislația; să aibă disponibilitate și capacitate de a primi în plasament unul sau doi copii; să nu aibă în îngrijire copii mai mici de trei ani; să dispună de spațiu care să acopere necesitățile de odihnă, de educație ale utilizatorilor; să aibă venituri suficiente pentru a asigura un trai decent familiei, o stare de sănătate foarte bună și foarte important, să aibă și experință cu proprii copii sau cu alți copii”, a adăugat Lidia Mailat.
Și la nivel național se desfășoară un proiect ce are drept scop creșterea calității sistemului de asistență socială și a numărului de asistenți maternali la nivelul comunităților din care fac parte toate cele 47 de direcții din țară.