Lipsa personalului medical din școli, o reală problemă la Brașov! Despre vaccinarea elevilor, la Radio România Brașov FM
Pandemia de coronavirus a scos încă o dată în evidență lipsa personalului medical din unitățile de învățământ și în unele cazuri chiar inexistența cabinetelor școlare.
01 Octombrie 2021, 08:15
Pandemia de coronavirus a scos încă o dată în evidență lipsa personalului medical din unitățile de învățământ și în unele cazuri chiar inexistența cabinetelor școlare.
Aceste deficiențe majore fac ca, în unele cazuri, chiar cadrele didactice să fie nevoite să evalueze medical un copil.
Despre această situație delicată a vorbit, la emisiunea Pulsul Zilei, la Radio România Brașov FM, doctorul Ana Șestacova, președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov:
„Evident că nu este normal acest lucru. Evident că un dascăl are o pregătire în domeniul pedagogic, nu în domeniul medical, astfel încât să ia decizii în ceea ce privesc minorii. Nu pot decide dacă un copil trebuie testat, izolat sau carantinat, motiv pentru care în școli trebuie să existe personal sanitar care să se ocupe de acest aspect”, a spus medicul Ana Șestacova.
Ana Șestacova a adăugat că lipsa personalului medical din școli se simte cel mai tare în mediul rural. Însă, în multe localități, primarii au găsit soluții:
„Totuși, în județul Brașov există primării care, în anumite localități, au încheiate contracte cu cabinete stomatologice, care oferă servicii stomatologice elevilor din școlile din jurisdicția lor. Și primării care au încheiat contracte, în lipsa personalului medical din școli, cu medicii de familie și au stabilit un orar în care medicii de familie se pot duce la școală și acorda servicii medicale copiilor”.
Totodată, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Brașov, le-a transmis un mesaj părinților care se tem că micuții lor ar putea fi vaccinați fără acordul lor.
„Nici măcar medicul nu poate să pună, forțat, un stetoscop pe un copil. Să fim serioși. Acest lucru este imposibil și ilegal. Orice copil, inclusiv pentru o consultație, se cere acordul părintelui, deci și dacă-i oferi o simplă consultație, tot este obligatoriu ca un părinte sau un tutore să-și dea acordul”.
Medicul Ana Șestacova a precizat că susține și recomandă cadrelor didactice să se vaccineze anti-Covid-19, pentru că doar astfel va scădea rata de transmitere a virusului SARS-COV-2.