Liviu Cornel Babeş, comemorat în Poiana Braşov
Eroul Martir Liviu Cornel Babeş comemorat, astăzi, în Poiana Braşov, la 31 de ani de la sacrificiul suprem în numele libertăţii.
02 Martie 2020, 16:16
Eroul Martir Liviu Cornel Babeş comemorat, astăzi, în Poiana Braşov, la 31 de ani de la sacrificiul suprem în numele libertăţii. Pe 2 martie 1989, Babeş s-a autoincendiat, pe schiuri, pe pârtia Bradul din Poiană, în semn de protest faţă de regimul comunist. Braşoveanul a transmis, atunci, un mesaj pentru întreaga lume: România este o ţară în care nu te poţi exprima liber. Soţii Ceauşescu şi regimul impus de ei pedepseau extrem de aspru pe oricine îndrăznea să spună altceva decât laude la adresa regimului dictatorial. Cu toate acestea, şi astăzi există voci care solicită ca, în rândul martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, să fie trecuţi şi soţii Ceauşescu. Pentru Etelka Babeş, soţia martirului, această dorinţă este de neînţeles:
"În 30 de ani de la Revoluție nu au înteles nimic? Totuși, tinerii au o altă viață, o altă perspectivă față de cum am avut noi. Toate acestea nu contează? a fost pentru libertate, iar Ceaușescu nu ne-a dat voie la libertate.", a spus Etelka Babeş.
Nici novembriştii, cei care protestaseră împotriva regimului, cu mai puţin de un an şi jumătate înainte de sacrificiul lui Babeş, nu înţeleg cum poate cineva să solicite un asemenea lucru.
"România a avut în jur de 800.000 de deportați: deținuți politic, persoane care au murit pe la canal, au murit la Casa Poporului, datorită regimului lui Ceaușescu.", a declarat Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987.
La comemorarea eroului au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Guvernului. Secretarul de stat în Secretariatul pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor, Puiu Nicolae Fesan:
"Liviu Babeș este primul erou al anului 1989, care cu mult înainte a anticipat și a început ceea ce trebuia să începem și noi. Așa cum s-a întâmplat în 87, nu am fost destul de pregătiți. Nici în martie 89 nu am fost pregătiți.", a adăugat Puiu Nicolae Fesan, secretarul de stat în Secretariatul pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor.
Cu toate că au trecut 31 de ani, iar în tot acest an au fost foarte multe promisiuni din partea autorităţilor, nimeni nu a reuşit, până acum, să ridice un monument care să amintească de sacrificiul lui Liviu Cornel Babeș.