Lucrări de reabilitare majore la Spitalul Județean Brașov
Spitalul Județean Brașov, Corpul H al pavilionului central, cu peste 50 de ani vechime, necesită lucrări de consolidare și recompartimentare.

Articol de Camelia Vlad, 09 Aprilie 2025, 19:23
La vechile clădiri din pavilionul central al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, unele construite cu peste 50 de ani în urmă, au început să apară probleme grave de infrastructură.
De pildă, la Corpul H cum este numit corpul de clădire, au fost sesizate recent fisuri, atât în tavan, cât şi în podea, iar lucrările de urgenţă executate au rezolvat problema doar parțial.
„Dacă vorbim de pavilionul central, principalul imobil care a rămas de reabilitat și reconsolidat este Corpul H, acea clădire de P+II în care se află, zic eu, inima spitalului - laborator, bloc operator, ATI, farmacie, radiologie; clădire care se află acolo de la înființare, care acuma trebuie neapărat să investim în ea. Avem o expertiză tehnică care ne arată că este o clasă de risc seismic II, la care bineînțeles că structura și modul de compartimentare nu mai sunt valabile la momentul actual”, a explicat managerul spitalului, Emil Mailat.
Întreaga clădire are nevoie de consolidare, dar şi de recompartimentare a spaţiilor. Soluţia tehnică propusă, printr-un studiu de fezabilitate realizat anul trecut, este de supraetajare. Costurile proiectului, care cuprinde lucrările de reabilitare și dotarea cu echipamente medicale noi, s-ar ridica la aproape 400 de milioane de lei.
Fondurile necesare ar putea fi obținute prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, cu termen limită de încheiere a proiectului 2031, a precizat managerul spitalului: „Mai facem niște spații, astfel încât să putem respecta și noi toate normativele legale privind spațiul paturilor pe ATI. Vom avea un bloc operator nou-nouț, care să fie adaptat la nevoile noastre, inclusiv la ceea ce vrem să dezvoltăm foarte mult, ptrcum chirurgia robotică (...). Proiectul înseamnă 10 săli de bloc operator în care noi am prevăzut o finanțare cu un robot chirurgical, două săli hibride, pentru neurochirurgie și intervențiile cardiologice...”.
Cea mai mare provocare în acest proiect de reabilitare a clădirii din pavilionul central al spitalului va fi ca lucrările să fie executate fără să fie afectat actul medical spitalicesc, a adăugat Emil Mailat: „Va fi o adevărată provocare și clar va fi și un disconfort în ceea ce înseamnă lucrările de reabilitare. Ideal ar fi fost să dărâmăm clădirea, să o putem construi de la zero, așa am fi fost toți foarte bucuroși, dar atunci n-am avea unde să mutăm 20 de paturi de ATI, 10 săli de bloc operator, laboratoare și altele. Ca urmare, discutând cu proiectantul, am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este de a lucra pe bucăți”.
Citește și: Județul Brașov, marele câștigător al Galei Destinația Anului