Luptătorii anticomuniști au fost comemorați
Luptătorii anticomuniști au fost comemorați printr-un amplu ceremonial militar și religios ce a avut loc la monumentul dedicat acestora din Piața Teatrului.
09 Martie 2024, 15:14
Luptătorii anticomuniști au fost comemorați printr-un amplu ceremonial militar și religios ce a avut loc la monumentul dedicat acestora din Piața Teatrului.
Deținuții politic au săpat canalul Dunăre Marea Neagră, au fost puși, iarna, să culeagă desculți stuf în Deltă, au muncit fără protecție în minele de uraniu și de plumb, iar cei mai puțin norocoși au luat parte la experimentul Pitești. Puțini se mai află printre noi acum, pentru a-și spune poveștile.
Vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici filiala Brașov, Chistol Alexandru, își amintește cu tristețe:
”Comemorăm pe frații noștri, părinții noștri care au murit în închisorile comuniste într-un hal fără hal, aruncați în gropi comune, fără preoți, fără nimic, familiile noastre, la cei care am scăpat sau am reușit să ieșim din închisorile comuniste. Am ieșit cu sechele, care ne-au terminat. Am fost condamnat, 20 de ani, am făcut 9, am fost în închisorile din Gherla, Jilava, Periprava. Am ieșit la 42kg. Vă închipuiți că de-abia am putut să supraviețuim”.
”Tatăl meu a fost condamnat pe viață și a efectuat 15 ani pe muchi. A fost eliberat în 1964. Ne-am și mirat că s-a mai întors. După 2 ani, după ce l-a arestat pe el, pe noi, pe mine pe fratele meu și pe mama, din casa noastră, cu ce-am avut la mână, ne-au urcat în tren și ne-au lăsat în câmp 4 ani, iarnă și vară”, ne-a povestit Dan Despan, membru al asociației.
Printre ultimii deținuți politici anchetați au fost muncitorii brașoveni.
”Consider diținut politic e un titlu de noblețe din cauza sacrificiilor pe care le-au făcut deținuții politici. Singura lor vină a fost că și-au iubit țara, pământul și credința strămoșească. Și noi din 15 noiembrie 1987 ne considerăm și, de fapt, și suntem foști deținuți politici. La rândul nostru am fost arestați, am fost deportați, am fost închiși pe la București și nu pot să vă spun ororile la care am fost supuși”, ne-a declarat președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu.
Aproape 3 milioane de români au suferit în închisorile și lagărele comuniste, iar aproximativ 800.000 au decedat în urma torturii și a greutăților.