Mai puține căsătorii, dar și divorțuri, la Brașov, anul acesta
Au fost mai puține căsătorii în municipiul Brașov, pe parcursul acestui an, dar și mai puține divorțuri administrative. Cât despre nașteri și decese, cifrele sunt aproximativ la fel cu anii anteriori.
27 Decembrie 2023, 13:11
Au fost mai puține căsătorii în municipiul Brașov, pe parcursul acestui an, dar și mai puține divorțuri administrative.
Cât despre nașteri și decese, cifrele sunt aproximativ la fel cu anii anteriori.
Astfel, potrivit datelor oferite de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în 2023 au fost eliberate 5100 de acte de naștere și puțin peste 3400 de acte de deces.
Cât despre căsătorii, între cele 1200 oficiate pe parcursul acestui an sunt și cele 50 în care cuplurile au chemat ofițerul de stare civilă în alte locuri.
„Această solicitare a prins la nivelul municipiul Brașov și, după apariția legii, pe baza unei hotărâri de Consiliul Local, onorăm invitațiile respective și oficiem căsătoriile în afara sediului, la cererea viitorilor soți. De regulă, într-adevăr, sunt anumite unități de alimentație publică care au terase în aer liber”, a explicat directorul executiv al Serviciului Public Local de Evidenţă a Persoanelor Braşov, George Roşca.
Oficierea unei căsătorii în aer liber, în afara Primăriei, îi costă pe miri 1000 de lei.
Cuplurile care se căsătoresc în zilele lucrătoare nu plătesc nimic, dar pentru oficierea căsătoriei sâmbăta, taxa este de 150 de lei, în vreme ce în ziua de duminică, taxa este de 320 de lei.
La polul opus, cuplurile care au decis să pună capăt căsătoriei și nu au avut copii minori sau partaj al bunurilor de făcut au avut la îndemână varianta divorțului la Primărie.
“Avem o procedură administrativă de constatare a desfacerii căsătoriei prin divorț amiabil, în sensul în care părțile se prezintă ambele la noi și depun o cerere în vederea desfacerii căsătoriei, fără a motiva cauzele sau motivele pentru desfacerea căsătoriei. Li se de un termen de reflecție, de 30 de zile, după care, în cazul în care nu se răzgândesc asupra desfacerii căsătoriei, se pronunță divorțul respectiv și în consecință, se emite certificatul de divorț corespunzător”, a adăugat George Roșca.
Pe parcursul acestui an au fost 16 astfel de solicitări, față de o medie de 40 în anii anteriori.
Divorțul pe cale amiabilă poate fi făcut și la notar.