Mai puține pagube în gospodării produse de speciile protejate
Pe raza județului Brașov au fost înregistrate mai puține pagube în gospodării produse de speciile protejate, precum ursul brun, față de anii anteriori, susțin reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov.
Articol de Camelia Vlad, 27 August 2024, 12:49
Din raportul de activitate al instituției, prezentat astăzi în cadrul Colegiului Prefectural, reiese că în toate cele 5 județe aflate în raza de competență (BV, CV, HG, MS, SB), numărul pagubelor produse de ciori, cerbi, lupi, mistreți și urși s-a ridicat la 182, cu o valoare totală de aproape 1.8 milioane de lei. Pe raza județului Brașov au fost înregistrate 17 cazuri, evaluate la aproape 155.000 de lei.
„Anul acesta aș zice că stăm mai bine ca anul 2023, întrucât și legislația este mai permisivă, adică avem și cotă de prevenție, cotă de intervenție la speciile protejate și atunci numărul pagubelor s-a mai diminuat, Poate a fost o gestionare mai bună și proprietarii culturilor sau animalelor și-au făcut o pază mai sigură”, a declarat Sandu-Ioan Mihalte, inspector șef al Gărzii Forestiere Brașov.
O gestionare mai bună a deșeurilor menajere și montarea de garduri electrice în jurul ghenelor de gunoi sunt soluții eficiente pentru a ține animalele sălbatice la distanță, spune și Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Brașov, Emil Pușcașu: „Ar fi ideal ca zona unde depozitează deșeurile menajere să fie împrejmuită cu protecție fizică și suplimentar cu gard electric. Am constatat la unele hoteluri care și-au implementat astfel de măsuri, urșii nu mai vin, trec mai departe, deci efectiv nu le mai strică ghenele de gunoi”.
Citește și: Brașovul, sub COD GALBEN de ploi!