Mamele cu copii mici și bolnavi se revoltă împotriva spitalului de pediatrie
Decizia Spitalului de Copii de a nu interna mame alături de copii bolnavi decât în situații speciale a dus la revolta mai multor mame, fiind lansată și o petiție în acest sens.
29 Mai 2020, 10:58
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov a decis să nu mai interneze mamele aparținătoare alături de copii decât în situații speciale, în perioada stării de urgență, dar și în perioada stării de alertă. Prin urmare, au fost internate ca însoțitoare doar mamele care alăptează, mamele copiilor cu handicap, mamele copiilor cu afecțiuni oncologice sau neurologice, în limita locurilor disponibile în rezervele din izolator, preferând astfel să fie internat un copil bolnav, în locul unei mame aparținătoare.
Această decizie a dus la revolta mai multor mame, fiind lansată și o petiție în acest sens, majoritatea fiind semnatare din Brașov.
Internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, este un drept, care nu trebuie încălcat, indiferent de situațiile epidemiologice la nivel național, se arată în petiția la care facem referire.
O brașoveancă ne-a împărtășit experiența ei neplăcută:
„Pe 30 aprilie am ajuns de urgență la Spitalul de Copii deoarece băiețelul meu de 1 an și 6 luni a făcut o alergie la un medicament. Mi s-a spus că trebuie să se interneze copilul pentru că poate face șoc de la această alergie. Problema a fost că mi s-a spus că trebuie să se interneze singur fără mamă însoțitoare în perioada aceasta cu Covid-19. Vă dați seama că este un copil de 1 an și 6 luni care este în perioada în care aleargă toată ziua prin casă, doarme cu noi în pat, nu am cum să îl las într-un pat cu gratii de lemn, singur, nu știu cum este tratat. Am auzit de la alte mămici că nu sunt tratați prea ok. Copilul este bolnav, psihicul lui are nevoie de mama lui, nu abandonat într-un spital”, a spus mama copilului bolnav.
Astfel de declarații mai sunt prezentate în mediul online. Directorul medical al spitalului de copii, dr. Liviu Munteanu, spune că măsurile au fost greșit înțelese.
„Mamele se pot interna cu copiii dar există pe fiecare secție în structura organizatorică un anumit număr de locuri. Spitalul are 225 de locuri pentru copii și doar 80 pentru mame, deci nu putem interna chiar cu nemiluita, dar la cei mici fără nici o discuție. Mai mult decât atât, la pacienții oncologici, la pacienții neuropsihici, la pacienții cu handicap sau cei care sunt alăptați sau au vârste mici internăm mamele, sigur că da. Dar să știți că uneori nici ele nu doresc să se interneze”, a spus dr. Liviu Munteanu.
Potrivit reprezentanților spitalului, în toată această perioadă de pandemie, spitalul a testat 545 de pacienți, 275 de aparținătoare și 170 de cadre medicale ale spitalului, costurile fiind suportate integral de către unitatea medicală.