Manual de stocare digitală a fotografiilor vechi propus de bibliotecarii din Brașov
Proiectul Erasmus+ abordează atât aspectul prezervării pe termen lung a documentelor fotografice valoroase, cât și facilitarea și democratizarea accesului la informația vizuală.
Articol de Adina Chirvasă, 19 Aprilie 2024, 14:09
Un manual care explică pas cu pas etapele de salvare și de stocare digitală a fotografiilor vechi. Îl propune Biblioteca Județeană George Barițiu, ca rezultat al unui proiect ERASMUS+, derulat alături de cinci parteneri, dintre care trei din Europa.
Manualul are aproape 150 de pagini și este o premieră în domeniu.
„Este un manual care reușește, cred că fiecăruia dintre noi să îi dea o soluție pentru fotografiile pe care le mai avem prin pod, risipite prin albume, să facem descrierea lor, să le catalogăm, să le digitalizăm, să le păstrăm mai bine. Proiectul acesta este continuarea unuia care a fost pe aspectele generale ale digitalizării, care s-a încheiat anul trecut și sperăm și prin acest proiect să fim cumva printre primii din România care propun niște soluții. Manualul îl are biblioteca și îl va distribui, dar va fi descărcat și de pe site. Manualul este în limba engleză, dar noi am făcut și o traducere românească”, a spus directorul instituției brașovene, Daniel Nazare.
Volumul a fost lansat astăzi, în prezența a zeci de specialiști din muzee, biblioteci sau arhive.
Este un instrument necesar pentru fotografi, a spus vicepreședintele Alianței Franceze Brașov, Claude Aube, care este și fotograf profesionist:
„Sunt fotograf de mai mulți ani, de 60 și ceva de ani. Eu zic că e foarte, foarte important pentru ca să nu pierdem ce am avut în trecut. Se deteriorează și, bineînțeles, posibilitatea să le păstram e extraordinar, e bine, e ceva deosebit”.
Și specialiștii din biblioteci spun că este un instrument indispensabil.
„Este foarte important. Noi, în județul Harghita avem un proiect pentru digitalizarea fotografiilor vechi și este în curs de construire portalul web. Noi am digitalizat și ziarele, și cotidianele, în județul Harghita”, a precizat Gyulai Arthur, directorul Bibliotecii Județene din Harghita.
Manualul a fost creat în cadrul proiectului Laboratorul de restaurare digitală – Digitizarea, restaurarea digitală și prezentarea fotografiilor vechi.
Tot în cadrul lui a fost creată și o platformă, pe care cei interesați se pot înscrie pentru a parcurge modulele de instruire, iar la final pot primi și un certificat de participare.
Linkul poate fi accesat AICI.
Citește și: Cum va arăta restaurantul Panoramic? Ana Teleferic promite o transformare spectaculoasă