Maraton de înot la Bazinul Olimpic Brașov pentru susținerea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19
Aproape 300 de persoane s-au vaccinat astăzi la centrul mobil organizat la Bazinul Olimpic Brașov, în cadrul maratonului de vaccinare fără programare cu tema "Liber la piscine, liber în tribune!"
30 Mai 2021, 20:06
Aproape 300 de persoane s-au vaccinat astăzi la centrul mobil organizat la Bazinul Olimpic Brașov, în cadrul maratonului de vaccinare fără programare cu tema "Liber la piscine, liber în tribune!". Evenimentul s-a adresat, în primul rând, amatorilor de înot, dar și celor care vor să se întoarcă mai repede în tribune pentru a-și susține echipa sau sportivul favorit, indiferent de sportul preferat.
Directorul DSP Brașov, dr. Andrea Neculau, a declarat: "Liber la piscineeste o acțiune foarte reușită, în care retrăim bucuria apei, a înotului, a sportului, retrăim amintirea maratoanelor de înot pe care le organiza Bazinul Olimpic, din care făceam parte și noi, odată, ca echipe competitoare (…) Campania pe care am început-o săptămâna trecută - Mai aproape de vaccinare! - are ca obiectiv să ne ducem către oameni, să ne apropiem de ei, să fim acolo, în mediul în care ei își desfășoară viața de zi cu zi, în așa fel încât vaccinarea să le fie la îndemână. Experiența vaccinării de până acum, în centrele de vaccinare, ne-a arătat că există bariere de acces, legate fie de distanță, fie de sistemul de programări (care a funcționat cu sincope - n.r.), iar pentru anumite categorii de vârstă și anumite persoane cu un anume nivel de educație a fost mai dificil accesul"
În această perioadă ar fi trebui să aibă loc și maratonul celor 24 de ore de înot, o tradiție de mai bine de 25 de ani la Brașov. Anul acesta, acțiunea s-a transformat într-una de susținere a campaniei de vaccinare.
"De mai bine de 25 de ani organizăm aici Maratonul celor 24 de ore de înot, un eveniment de tradiție al comunității înotătorilor și nu numai. Maratonul Liber la vaccinare, Liber la piscine» este un eveniment organizat de către Primăria Brașov în contextul campaniei de vaccinare a populației, astfel că am alăturat cele două evenimente, pentru conștientizare. Toți cei care înoată astăzi (la maratonul de 12 ore - n.r.) sunt persoane vaccinate, care sprijină ideea de vaccinare, pentru că ceea ce ne dorim, de fapt, este să ne întoarcem în piscină și să putem înota în fiecare zi, să ne putem antrena. Sperăm ca anul viitor să putem organiza Maratonul celor 24 de ore de înot așa cum este de obicei, cu peste 280 de sportivi, 40 de voluntari, cu bazinul plin, cu multă agitație, cu mulți oameni la un loc", ne-a spus Angela Stănescu, profesor de înot la Bazinul Olimpic.
Pentru maratonul de înot prin care a fost susținută acțiunea de vaccinare s-au înscris 48 de sportivi și iubitori ai acestui sport, care au înotat în Bazinul Olimpic câte o jumătate de oră fiecare, pe tot parcursul programului de vaccinare la această locație, adică timp de 12 ore. Printre aceștia, consultant la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Andreea Căpîlna, care a dat o mână de ajutor și la acțiunea de vaccinare.
"Îmi ajut colegii la vaccinare pentru că mi se pare un moment foarte important pentru Brașov și brașoveni. Eu sunt pro vaccinare deoarece realizez că este una dintre foarte puținele măsuri pe care le putem avea la îndemână pentru a stăpâni această pandemie, de care ne-am săturat cu toții (…) Mi-am adus și echipamentul de înot, pentru a participa și la acest maraton, pentru că îmi doresc foarte mult să ajut și din acest punct de vedere. Avem nevoie să fim solidari între noi și să participăm la astfel de inițiave pentru că suntem, practic, o mână de oameni în această comunitate și cred că trebuie să fim alături unii de alții", a spus dr. Andreea Căpâlna.
Cei mai mulți dintre cei care s-au vaccinat astăzi la Bazinul Olimpic s-au bucurat atât pentru că vaccinarea s-a făcut fără programare, cât și pentru faptul că le-a fost mai aproape de casă. (Opiniile lor, în fișierul audio atașat)
La acțiunea de vaccinare de la Bazinul Olimpic am întâlnit-o și pe Anca Lăcătuș, medic de familie și coordonator al Centrului de vaccinare Noua Brașov, care la rândul său consideră binevenite acțiunile de vaccinare în locuri informale.
"Toate aceste maratoane de vaccinare fără programare care se desfășoară cu diverse ocazii și în diferite locuri în afara cabinetelor medicale sunt de apreciat. Sunt oameni care doresc o vaccinare rapidă, fără să aștepte după programare", a precizat dr. Anca Lăcătuș.
Maratoanele de vaccinare fără programare din seria celor organizate de Primăria Brașov cu titlul "Liber la vaccinare! Liber la viață!" au început în acest weekend vineri, în Piața Astra, și a continuat ieri, la complexul comercial Brintex. Directorul DSP Andrea Neculau a declarat că și cele două acțiuni au avut succes. Zilnic (între orele 10.00-16.00) s-au vaccinat peste 160 de persoane, cu serul Pfizer și Johnson&Johnson.
"A existat o solicitare mai mare pentru Johnson&Johnson. La fiecare dintre cele două locații s-au administrat peste 100 de doze din acest tip de ser. Este un lucru îmbucurător, pentru că vorbim de o vaccinare completă, într-o singură doză, ceea ce ne apropie de țintele noastre numerice care să ne asigure imunitatea în comunitate", a adăugat director DSP Brașov, dr. Andrea Neculau.
Luni, 31 mai, echipa mobilă se va muta în Piața Dacia, iar în 1 iunie, de Ziua Copilului, în Parcul Titulescu. Doritorii pot alege între serul Pfizer și Johnson&Johnson.