Marșul pentru siguranța femeilor pe străzile din Brașov
Sute de femei au mărșăluit, astăzi, pe străzile Brașovului ca să atragă atenția asupra unui fapt extrem de îngrijorător: în România, una din patru femei este victimă a violenței.
22 Octombrie 2023, 20:50
Sute de femei au mărșăluit, astăzi, pe străzile Brașovului ca să atragă atenția asupra unui fapt extrem de îngrijorător: în România, una din patru femei este victimă a violenței.
Au dorit să-și facă vocea auzită într-o societate în care încă se simt discriminate. Organizatorul marșului și președinte al Asociației Pas Alternativ, Iolanda Beldianu, ne-a spus mai multe detalii:
"Modalitatea de mărșăluire în sprijinul siguranței femeilor este poate una dintre metodele cele mai proletare, dar vizibile și care pot să aducă un plus de conștientizare a situațiilor în care ne putem afla în multe cazuri în care siguranța femeilor este încălcată, în casă, pe stradă, în școli, universități, în comunitate, la locul demuncă".
Violența în familie a născut multe dezbateri și a obligat organele abilitate să intervină în consecință. Un plus l-au adus și asociațiile care oferă servicii sociale - cum este și cazul celor de la Pas Alternativ. Sprijinul acestora le-a determinat pe tot mai multe femei să aibă curajul să reclame atunci când sunt agresate.
Pentru a aminti că sunt o forță fără de care societatea nu poate progresa, brașovencele au ales să participe la marș și alături le-au fost chiar și câțiva bărbați.
"În primul rând, sunt femeie și e normal să susțin alte femei în această cauză, pentru că unele chiar nu pot să scape din aceste cercuri vicioase. Consider că e important pentru că, în general, sexul feminin este considerat mai slab și de aceea bărbații reușesc să facă lucrurile pe care le fac. Și astăzi ne-am adunat cu toții aici ca să susținem această cauză, pentru că normal ar trebui să avem egalitate, dar după cum se știe, nu există așaceva", ne-a spus una dintre participante.
"Eu susțin cauza. Consider că e important ca femeile să depășească impasurile acestea. Sunt o persoană care este pentru femei, adică vin dintr-o femeie. De multe ori, interacționăm cu femei care au, de obicei, mai multe capacități decât bărbații și consider că e important să le susținem, să le apreciem că există și să le respectăm", ne-a spus un brașovean prezent la marș.
"Pentru mine e important să ieșim cât mai mulți pentru a putea evidenția faptul că da, este o problemă, suntem discriminate, în pozițiile de conducere și nu numai. Cu cât ieșim și cu cât lumea ne vede, cu atât reușim și noi, femeile, să demonstrăm faptul că suntem egale cubărbații", a menționat o brașoveancă.
Marșul "Împreună pentru siguranța femeilor" a fost organizat în mai multe orașe din țară, între care București, Timișoara, Baia Mare, Cluj-Napoca, Giurgiu și Brașov.
În Europa, două din zece femei au suferit violență fizică sau sexuală din partea unui partener, iar trei din zece din partea unui membru al familiei. Cinci din zece femei au fost hărțuite sexual în Uniunea Europeană.