Masa caldă din școli, de interes pentru aproximativ 15 brașoveni
Dezbatere publică despre un posibil proiect pilot prin care elevii de la Școala 14 să beneficieze de masă caldă în școli.
17 Mai 2023, 09:52
Aproximativ 15 persoane au fost prezente fizic și online, marți seară, la dezbaterea publică despre un posibil proiect pilot prin care elevii de la Școala 14 să beneficieze de masă caldă în școli, gratuit sau cu o coplată din partea părinților.
Consultarea publică a vizat studiul comandat anul trecut de Agenţia Metropolitană Braşov privind inițierea programului, în care mâncarea să fie preparată la CATTIA.
Școala 14 este mai aproape de CATTIA și care are aproximativ 1200 de elevi.
Potrivit studiului, însă, pentru a furniza meniurile, este nevoie de investiții suplimentare în echipamente și utilaje, dar și pentru școală, care nu are un spațiu de distribuție.
Acesta ar urma să fie printr-un container.
Pentru echipamente ar fi o investiție de peste 610.000 de euro, pentru ustensile, peste 18.000 de euro, investițiile la școală, peste 116.000 de euro, pentru o mașină de distribuție – 50.000 de euro.
Documentul a propus două scenarii.
"Cele două scenarii se referă la concentrarea resurselor la CATTIA, astfel încât mâncarea să fie aici gătită, porționată individual și transferată către școli, unde să poată să fie reîncălzită în condiții de siguranță. Sau scenariul doi, în care doar gătim în cantități mari la CATTIA, dar apoi transferăm responsabilitatea ambalării individuale la nivelul școlii. Scenariul propus de noi este cel în care grosul activităților este la CATTIA, tocmai pentru a avea un control asupra întregului proces tehnologic, reducând astfel orice șansă de contaminare. La nivelul școlii, un container care să fie dotat cu instrumentele necesare, dulapuri de depozitare, frigidere, cuptor de regenerare, astfel încât porțiile - care au fost deja răcite rapid și livrate la nivelul școlii - să poată fi încălzite și livrate copiilor în timp scurt și pe care apoi copiii să le poată consuma. În momentul de față ne uităm la opțiunea de a consuma în clasă", a explicat directorul Agenției Metropolitane pentru Transport Durabil, Cătălin Frangulea.
Studiul a propus trei tipuri de meniuri, cel mai ieftin la 8,5 lei porția, cel mai scump, 16 lei porția, iar programul ar urma să fie susținut partial de municipalitate, parțial de părinți, în funcție de venituri.
Elevii care provin din familiile defavorizate vor beneficia de masă gratuită.
Restul vor suporta între 30 și 100% din costurile mesei.
Puținii brașoveni prezenți fizic la dezbatere au apreciat programul:
Studiul va trebui aprobat în Consiliul Local și abia apoi vor putea începe demersurile pentru implementarea proiectului.
"Urmează, în primul rând, o decizie politică, pentru că trebuie să aprobăm acest concept, acest program pilot, după care să dăm drumul la achiziții pentru dotările suplimentare pentru facilitatea de producție. Asta înseamnă că ne despart câteva luni de zile, din momentul în care avem decizia politică, până în momentul în care putem produce aceste mese calde și să le livrăm", a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Intenția municipalității este ca, pe termen lung, programul să fie extins la toate școlile gimnaziale.
Sursa foto: Captură video / Facebook / Primăria Municipiului Brașov