Măsuri excepționale pentru evitarea atacurilor cibernetice în spitalele brașovene
Majoritatea unităților medicale din județ și-au asigurat protecția sistemelor informatice prin contracte încheiate cu firme specializate.
14 Februarie 2024, 14:03
Spitalele Brașovului au fost ferite până acum de atacuri cibernetice, însă tot sunt în alertă.
Majoritatea unităților medicale din județ și-au asigurat protecția sistemelor informatice prin contracte încheiate cu firme specializate.
„În momentul de față, față de când am preluat eu mandatul, pot spune că am făcut niște pași înainte, de dezvoltare a securității sistemelor de informație. Avem un contract cu o firmă specializată pe partea de audit, care realizează lunar acele scanări privind atacuri informatice, am updatat toate sistemele de rețea, tot ce înseamnă partea de antivirus pe calculatoare; încercăm să dezvoltăm cât se poate de mult, cu prioritizare pe partea de securitate informatică”, a spus managerul Spitalului Clinic de Urgență Brașov, Emil Mailat.
Și la Spitalul Municipal Săcele au fost luate măsuri pentru evitarea atacurilor cibernetice.
„Noi nu am avut ginionul, să spun așa, de a fi atacați de hackeri pe rețelele de internet și softul medical funcționează în parametri normali. Avem un contract de mentenanță în acest sens, de protecție, un contract pe cibernetică. Deocamdată nu am avut nicio problemă la Săcele”, a spus directorul unității, dr. Rodica Pârvan.
Reamintim că la începutul acestei sptămâni au avut loc atacuri cibernetice în cascadă, iar țintele au fost peste 20 de spitale din țară.
Potrivit Ministerului Sănătății, incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv a experților din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Aceștia au recomandat luarea de măsuri excepționale de siguranță, limitarea internetului și salvarea datelor informatice pe suport extern.