Materiale noi, dar și sediu reabilitat, pentru filiala locală a Asociației Nevăzătorilor
Nevăzătorii din Brașov vor beneficia în perioada următoare de mai multe materiale menite să îi ajute în activitățile de zi cu zi.
28 Iulie 2022, 11:11
Nevăzătorii din Brașov vor beneficia în perioada următoare de mai multe materiale menite să îi ajute în activitățile de zi cu zi, dar și de reabilitarea sediului de pe strada Castelului, unde aceștia își desfășoară instruirile.
Totul în cadrul proiectului ”Împreună învingem întunericul”.
”O să fie o reabilitare termică a sediului și o reamenajare ca să fie mai accesibil pentru membrii noștri nevăzători. După aceea, o să achiziționăm echipamentele necesare cu care să producem materialele de care avem nevoie: imprimantă Braille pentru tipărirea de cărți și reviste și alte materiale informative în Braille și o imprimantă 3D ca să putem să producem plăcuțe, marcaje tactile, tot pentru membrii noștri. În plus, mai avem și o componentă de instruire pentru nevăzătorii tardivi, care și-au pierdut vederea la vârstă adultă și prin urmare nu au beneficiat de instruire în Braille, deci nu cunosc limbajul. Încercăm să acoperim și necesitatea aceasta”, a explicat reprezentantul Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Brașov, Edi Toth.
După cum spun și reprezentanții Asociației, ajutorul este unul de bun augur, mai ales că, așa cum se întâmplă și la nivel național, persoanele nevăzătoare au nevoie de o mai bună infrastructură, care să le ușureze activitățile zilnice.
”Este foarte important pentru că accesibilizarea cam lasă de dorit, atât în Brașov, cât și la nivel național și unde se implementează, se implementează doar așa pentru că scrie în lege, nu se ține cont de funcționalitatea reală. Asta nu numai pentru nevăzători. Există rampe care se termină în pereți, la noi, în fața Gării. Brașovul este oraș turistic. Cum ieși din gară, marcajul tactil care ajută nevăzătorul să se ghideze cu ajutorul bastonului se termină brusc, la ieșire, apoi, cum ajungi la taxiuri, la stație, la alte cele, trebuie să apelezi la asistență”, a adăugat Edi Toth.
Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 49.901 lei din partea Primăriei Municipiului Brașov, în cadrul programului de finanțări nerambursabile din bugetul Municipiului Brașov.
Sursa foto: Facebook / Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov