Maternitatea Brașov, la standarde occidentale
Maternitatea Brașov, adusă la standarde occidentale după finalizarea proiectului de modernizare, eficientizare energetică și dotare cu mobilier medical și a corpului nou, își reia activitatea la capacitate maximă imediat după Anul Nou.
Articol de Camelia Vlad, 06 Decembrie 2024, 00:20
Lucrările de modernizare și de extindere spre corpul vechi au fost realizate cu fonduri europene în valoare de aproape 30 de milioane de lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
”Putem spune că ne aflăm într-o unitate medicală etalon, nu doar pentru județul Brașov, pentru Regiunea Centru, ci pentru România. Este o unitate medicală care poate concura oricând cu orice unitate medicală din Uniunea Europeană. Este o instituție care a fost modernizată etapizat. Acest corp de clădire extrem de important a fost reabilitat atât din fonduri europene, cât și prin o bugetare de la nivelul Consiliului Județean”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Fostul manager al Maternității Brașov, dr. Mircea Preda, în mandatul căruia au demarat lucrările de modernizare, spune că proiectul nu a fost lipsit de provocări:
”Deci, au fost provocări foarte mari, ca să poți să implementezi acest proiect în spațiile meschine provenite din construcția din 86’, pentru că erau o groază de limitări, mai ales pe partea de rezistență, care nu te lăsau să vii cu niște soluții standard și trebuia să vii cu niște soluții adaptate la fața locului, astfel încât să poți să respecți toate normativele și toate circuitele cerute la ora actuală și de DSP și de ISU. Vor fi niște condiții peste sistemul privat”.
La Maternitatea Brașov mai sunt în derulare două investiții cu fonduri obținute prin PNRR, în valoare de aproape 20 de milioane de lei.
Pe de o parte, pentru creșterea capacității la terapie intensivă neo-natală, iar pe de altă parte, pentru instalarea unui aparat RMN.
”Asta înseamnă că, față de 17 paturi cât am avut în structură, vom avea funcționale 28, toate dotate la standarde europene, cu echipamente de ultimă generație, prin PNRR. Asta presupune reamenajări de spații, pentru asigurarea circuitelor medicale copiilor nou-născuți și cei cu probleme de terapie intensivă, adică probleme extreme, plus separat de acest proiect, dar pe reabilitare, am creat un singur proiect tehnic pentru amenajarea spațiului de instalare a unui RMN”, a explicat managerul spitalului, Ciprian Carapcea.
La Maternitatea Brașov sunt înregistrate anual între 4.000 și 5.000 de nașteri, dar numărul externărilor se ridică la aproape 14.000.