Medicii și psihologii confirmă! Jocurile video pot crea dependență. Cât se joacă tinerii brașoveni (AUDIO)
Aurora Simigiu, psihoterapeut și doctor în psihologie, ne-a explicat cât de periculoasă este dependența de jocurile video.
21 Septembrie 2021, 15:13
Un adolescent din Spania a devenit primul caz diagnosticat oficial cu dependență de jocuri video și a stat internat în spital două luni.
Reporterii noștri au vorbit cu câțiva tineri din Brașov, iar aceștia au povestit, pentru Radio România Brașov FM, cât timp se joacă pe calculator zilnic, ce jocuri preferă și dacă au devenit dependenți de jocurile video (audio atașat).
Părinții ne-au spus că îi monitorizează cu mare atenție pe cei mici atunci când se joacă pe calculator:
“Cred că două ore maxim îl las și văd ce se joacă. În general se joacă jocuri cu colegii. Sunt necesare restricții”, ne-a spus o mamă.
„Trebuie lăsați, dar moderat, ca pentru copii, că dacă stau prea mult cred eu că atunci devin dependenți. Maxim 2-3 ore, dar cu pauze între ele”, a precizat un alt părinte brașovean.
Aurora Simigiu, psihoterapeut și doctor în psihologie, ne-a explicat cât de periculoasă este dependența de jocurile video:
“Dependența de jocuri pe calculator este mai gravă la adolescenți și adulți pentru că ei au creierul în formare, iar această dependență le modifică arhitectura creierului. Cresc semnificativ receptorii pentru dopamină, o substanță care are un rol în a activarea sistemului de recompensă. De aceea, el nu se mai poate adapta la o viață normală în care recompensele vin după strădanie, perseverență și muncă. Copilul obține plăcere și satisfacție imediat, și fără efort”, a spus Aurora Simigiu.
Specialiștii recomandă tinerilor să nu se joace mai mult de 2-3 ore pe zi pe calculator, cu cel puțin două pauze de câte 15 minute. Ulterior, indicată este o plimbare de minim o oră în aer liber.