Mesajele a trei generații de actori, de Ziua Mondială a Teatrului
Oamenii pentru care "acasă" înseamnă scena sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Teatrului, la fel ca în ultimii 60 de ani, în ziua de 27 martie.
27 Martie 2022, 13:36
Râdem alături de ei, plângem împreună cu ei și, mai presus de toate, ne lăsăm învăluiți de emoțiile profunde pe care ei, actorii de teatru, știu să le construiască cel mai bine.
Oamenii pentru care „acasă” înseamnă scena sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Teatrului, la fel ca în ultimii 60 de ani, în ziua de 27 martie.
„Teatrul este o călătorie pe care o propui tuturor celor care sunt alături de tine într-o formă sau alta, fie că sunt spectatori, fie că sunt colegii tăi sau oameni de scenă nevăzuți de public. Teatrul se scaldă într-o lumină specială! În sala de teatru există mister, există durere, există bucurie și nemărginită iubire, după părerea mea. (...) La mulți ani tuturor făuritorilor de artă, făuritorilor de teatru, celor care ne scriu și ne dăruiesc teatru, dar și celor nevăzuți de public, care stau în culise, tăcuți, anonimi și care ne însoțesc pe tot parcursul drumului nostru, dar în primul rând urez «la mulți ani» spectatorilor noștri și le mulțumim din inimă pentru gândurile lor bune și pentru dragostea pe care ne-o arată mereu”, a precizat una dintre cele mai dragi actrițe ale Teatrului Sică Alexandrescu, cu o experiență de peste 4 decenii, Viorica Geantă Chelbea.
Ce înseamnă cultura pentru un actor din tânăra generație ne-a spus ultima venită în echipa teatrului brașovean, Ioana Bîndac:
„Cultura este un pilon foarte important pentru societate. Prin cultură putem rezolva foarte ușor conflictele pe care le avem și aici nu mă refer neapărat la război. Cultura unește și mental, și sufletește (...) Este ușor să ne spunem cuvinte rele unii altora. Dar mai potrivit ar fi să gândim puțin înainte de a face asta și să învățăm de la acei scriitori mari care ne-au lăsat atâtea piese frumoase și atâtea informații utile”.
Un gând bun le-a transmis iubitorilor de artă scenică și managerul Teatrului Sică Alexandrescu, Dan Cogălniceanu:
„Piatra de temelie și fundamentul teatrului este educația. Teatrul educă prin sensibilitate, prin umor, prin poezie, prin metaforă, prin tot ceea ce înseamnă atingerea emoțiilor în fiecare spectacol (...) Fiind în apropierea războiului din țara vecină și amintindu-mi că am fost cu trupa noastră de teatru, cu trei ani în urmă, la teatrul Kherson care acum este ocupat de ruși, mă gândeam ce ar putea lua un artist cu el dacă ar trebui să plece în fugă de acasă, așa cum fac acum refugiații din Ucraina. Aceasta este și tema expoziției pe care spectatorii o vor putea vedea începând din această seară, în foaierul teatrului, expoziție realizată de un cunoscut artist brașovean”.
De la ora 19.00, brașovenii sunt invitați la reprezentația „Moartea accidentală a unui anarhist”, adaptare după lucrarea scriitorului Dario Fo, în regia lui Claudiu Goga.
Totodată, în foaierul teatrului brașovean va putea fi admirată, începând cu ora 18.30, expoziția "Eboșă" (pictură și instalație), semnată de artistul Horia Țigănuș. Tema centrală a evenimentului este legată de exodul cetățenilor ucraineni ca urmare a războiului din țara lor.
“Eboșa este o schiță (...) Toată ideea cu expoziția a venit într-un moment în care lucram și am pus pensula jos și m-am gândit ce s-ar întâmpla dacă aș fi nevoit acuma să plec; să îmi iau bagajele și copiii și să plec, așa cum pleacă alții de prin țările lovite de război (...) Toată lumea are de suferit, inclusiv artiștii”, a explicat artistul Horia Țigănuș.