Mieii se vând în pieţe de marţi. În 44 de locuri, în municipiu. Controalele în piețe, intensificate
Inspectorii sanitari veterinari vor intensifica în această săptămână controalele în piețe, pentru ca regulile să fie respectate și sănătatea cetățenilor să nu fie pusă în pericol.
26 Aprilie 2021, 18:20
De marţi, producătorii de miei îşi pot aduce marfa în pieţele din municipiu. Municipalitatea le pune la dispoziţie câteva zeci de locuri în care pot să vândă, în cele 5 pieţe agroalimentare.
“Serviciul Public de Pieţe a stabilit, împreună cu Direcţia Sanitar-Veterinară 44 de locuri, în cele 5 pieţe agroalimentare, cele mai multe şi unde e şi cea mai mare cerere sunt în Piaţa Dacia, 25 de locuri, Piaţa, Astra, 13 locuri, mai puţine sunt în Piaţa Bartolomeu 3, Piaţa Tractorul 4 locuri, Piaţa Star, 2 locuri. Până sâmbătă, pieţele agroalimentare sunt deschise”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Braşov, Sorin Toarcea.
Fiecare crescător de animale trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
,,Respectivii oieri trebuie să fie înregistrați și să aibă o exploatație, deci ei trebuie să facă dovada că cresc animalele în condiții de bunăstare și de normalitate. Mai departe, cea mai importantă problemă se refera la procedura de sacrificare care se poate efectua doar în abatoare autorizate sau în punctele temporare care funcționează până în preajma Paștelui și în judetul Brașov e vorba de 10 astfel de puncte”, a spus directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Dorin Enache.
Cele 10 puncte se află răspândite pe întreg arealul județului, iar medicii veterinari vor verifica întreg procesul de sacrificare. Mieii se vând doar în piețele care au spații destinate acestei activități. În județul Brașov, nu se pot sacrifica miei în piețe.
„În primul rând, reglementările sau sugestiile noastre se referă la cumpărarea doar din spații autorizate care sunt reprezentate de măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, deci, doar din locuri autorizate și nu din portbagaj și mai departe trebuie să observe dacă respectiva carcasă de miel este ștampilată sau nu – asta în contextul în care cumpără un miel întreg. În situația în care se cumpără marfa din măcelării sau din supermarketuri, ea se vinde tranșată și nu sunt probleme pentru că serviciile veterinare județene verifică în această perioadă absolut toate verigile comerciale sau punctele terminus, cu destinație consumator final”, a adăugat Dorin Enache.
Inspectorii sanitari veterinari vor intensifica în această săptămână controalele în piețe, pentru ca regulile să fie respectate și sănătatea cetățenilor să nu fie pusă în pericol.
Pieţele se vor închide, în 1 mai, la orele 19.00. Duminică şi luni, în prima şi a doua zi de Paşte, sunt toate închise. Apoi, de marţi, se redeschid după programul sezonului cald, respectiv între 6 şi 21.00, Astra şi Dacia şi 7 şi 20.00 Star, Tractorul şi Bartolomeu. Duminica se închid toate pieţele la orele 16.00.