Mii de credincioși, așteptați la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, de Izvorul Tămăduirii
Credincioșii iau apă sfințită de la biserică pentru a o bea sau pentru a stropi locuințele, considerând că aduce sănătate și protecție.

Articol de Radio România, 25 Aprilie 2025, 09:27
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc, vineri, Izvorul Tămăduirii.
Închinată Maicii Domnului, sărbătoarea nu are dată fixă de celebrare, ci este celebrată în Săptămâna Luminată, în prima vineri după Paște.
În ziua praznicului, se oficiază Sfânta Liturghie, o slujbă care se mai numește și Agheasma Mică.
La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, această zi este marcată printr-un mare pelerinaj, fiind unul dintre hramurile locașului de cult, scrie Făgărașul Tău.
Mii de credincioși din toată țara se adună an de an la poalele Munților Făgăraș, pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a lua apă din izvorul aflat în curtea mănăstirii, despre care tradiția spune că este binecuvântat și tămăduitor.
Credincioșii iau apă sfințită pentru a o bea sau pentru a stropi locuințele, considerând că aduce sănătate și protecție, notează Radio România Iași.
Potrivit tradiției creștine, un tânăr viitor împărat bizantin a întâlnit un orb însetat lângă o pădure.
Auzind o voce tainică, Leon a fost călăuzit către un izvor din care i-a dat orbului să bea și l-a spălat pe față, iar acesta și-a recăpătat vederea.
După ce a devenit împărat, Leon a zidit o biserică în cinstea Maicii Domnului, pe locul acelui izvor, numit „Izvorul Tămăduirii”.
Sărbătoarea este una de reflecție și recunoștință pentru darurile primite.
În unele regiuni, există obiceiul numit Jurământul juvenil, în care tinerii își fac promisiuni de prietenie sau loialitate.
CITEȘTE ȘI: Locuințe tot mai scumpe în Brașov