Ministrul Mediului a plantat pini pe Dealul Melcilor
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a plantat pin negru pe Dealul Melcilor, alături de studenții de la Silvicultură și angajații Regiei Pădurilor Kronstadt.
15 Aprilie 2022, 16:17
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a plantat pin negru pe Dealul Melcilor, alături de studenții de la Silvicultură și angajații Regiei Pădurilor Kronstadt.
Cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, România și-a propus să planteze 25.000 de hectare de pădure, a precizat ministrul.
„Vrem să atragem atenția asupra importanței acestor acțiuni de plantare. România, în PNRR a pregătit un proiect extrem de ambițios de creștere a suprafețelor împădurite în următorii 5 ani. Avem peste 700 de milioane de euro disponibili pentru aceste plantări”, a explicat ministrul Tanczos Barna.
Tanczos Barna a venit, azi, la Brașov, pentru o întâlnire cu Grupul de Lucru responsabil cu elaborarea Strategiei Forestiere Naționale.
„Am discutat despre rolul pădurii, despre cele mai valoroase și cele mai sănătoase păduri din Europa, care sunt în România. Este o valoare inestimabilă a acestei țări și Strategia trebuie să vizeze în primul rând protejarea acestei resurse, a acestei valori. În același timp, trebuie să găsim soluția exploatării durabile, una care să asigure populației lemnul de foc, industriei masa lemnoasă, materia primă pentru procesare și, pe termen lung, să putem păstra sănătatea și valoarea acestor păduri din România”, a adăugat ministrul Mediului.
Pentru elaborarea strategiei au fost consultați peste 200 de specialiști, după cum a precizat secretarul de stat Ionuț Banciu:
„Este, cred, pentru prima dată când în România elaborăm o strategie coerentă, racordată la Strategia Forestieră Europeană, la cea de biodiversitate, pentru că pădurile trebuie să ofere o gamă foarte largă de servicii: de la lemn, la recreere, la absorbția emisiilor de carbon, la peisaj ș.a.m.d. Este un proces care se va finaliza la 30 septembrie cu adoptarea unei Strategii Forestiere Naționale care va fi o viziune pe termen mediu și lung despre ceea ce ne dorim noi de la pădurile României”.
Responsabilii din minister au precizat că subvenția este una consistentă, comparabilă cu plățile ce se fac la hectar în agricultură, de 456 de euro anual și se va acorda timp de 20 de ani.