"Mirosuri toxice" în Brașov, dimineața și seara. Care este cauza?
Tot mai mulți brașoveni sunt deranjați de mirosurile insuportabile din municipiu, care se simt în mai multe cartiere, în special dimineața și seara.
12 Aprilie 2023, 20:22
Tot mai mulți brașoveni sunt deranjați de mirosurile insuportabile din municipiu, care se simt în mai multe cartiere, în special dimineața și seara.
Oamenii spun că nu pot să-și aerisească locuința din cauza mirosului înțepător, cred că aerul este toxic și se tem pentru sănătatea lor. Ce ne-au transmis brașovenii afectați de aceste mirosuri?
“Noi stăm la etajul 4 și chiar simt, mirosul e amețitor. Am lucrat cu ani în urmă în turnătorie și chiar simt că e miros toxic. (...) În jur de 5 jumate… până la 9 dimineața miroase. Este un fel de gaz”, ne-a spus o brașoveancă.
“E cumplit. În fiecare dimineață nu pot să aerisesc. Am și astm, mă sufoc. Și este un miros înțepător, greu. Nu este miros de gunoi. Că de gunoi s-a mai simțit. Este un miros de ceva toxic”, a precizat altă brașoveancă.
Am încercat să luăm legătura cu autoritățile de mediu pentru a le cere un punct de vedere.
Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului ne-au trimis la Garda de Mediu, iar șeful Gărzii de Mediu, Mircea Paraschiv, ne-a declarat:
„Primele competențe conform legii le are autoritatea locală. Respectiv Primăria și Direcția de Sănătate Publică. Așa scrie la lege. (...) Pe partea de mediu ei trebuie să ia primele măsuri”.
Cum la Direcția de Sănătate Publică nu a răspuns nimeni, am cerut o reacție oficială de la primarul Brașovului, Allen Coliban.
Acesta e explicat care este cauza acestor mirosuri, însă ne-a transmis că problema nu se va rezolva prea curând:
“O cauză importantă a mirosurilor este depozitul de deșeuri de la Fineco (...) Mirosul pe care-l descrieți, care poate fi comparat cu cel al ouălor stricate, este specific hidrogenului sulfurat, care în anumite praguri valorice este foarte puternic și se resimte puternic. Fenomenul prin care se resimte doar dimineața și seara și în anumite zone ține de inversiunea climatică (...) Dacă dă de o pătură de aer rece coboară și există o pungă de astfel de gaz, care, purtată de vânt poate să fie resimțită în Șchei sau în zona centrală, dar să nu fie resimțită în proximitatea gropii”.
De anul trecut, Agenția pentru Protecția Mediului are un autolaborator dotat cu echipamente pentru monitorizarea calității aerului. Personalul a fost instruit, au fost probate echipamentele, doar că mai este o singură problemă - acest laborator mobil care ar ajuta la detectarea și stabilirea provenienței mirosurilor nu poate fi utilizat pentru că nu este înmatriculat.