Moment istoric la Brașov!
După mulți ani de așteptare, primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, la „Olimpia”, fostul sediu al Reuniunii de patinaj, ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Articol de Adina Chirvasă, 22 Martie 2024, 17:21
Clădirea a trecut printr-un amplu proces de restaurare, iar acum găzduiește piese de patrimoniu național și povești unice în ceea ce a devenit „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”.
Acesta este o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov. Directorul instituției, Nicolae Pepene, ne-a declarat:
„În sfârșit, deschidem porțile acestui muzeu superb. În sfârșit, prezentăm tezaurul pe care muzeul nostru îl deține, un tezaur valoros nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional. Sunt aici bunuri culturale cu valoare de patrimoniu istoric, sportiv, care pot fi, fără probleme, incluse în orice expoziție, chiar la muzee de profil din străinătate, muzee olimpice sau muzee ale muntelui sau sportului. Sunt piese de la sfârșitul secolului al 19-lea, discipline foarte populare precum ciclismul, schiul, patinajul. De asemenea, avem pentru perioada interbelică unele trofee inedite. Ce vreau să se știe despre acest muzeu este că nu va fi unul clasic. O să ne străduim să fie o instituție culturală deschisă. Avem aici un centru de documentare, dar și niște săli pentru activități cu copiii. Deja, săptămâna viitoare o să avem ateliere împreună cu Salvamont Brașov”.
Printre cele mai vechi și valoroase piese sunt diploma de la Jocurile Olimpice de Iarnă St. Moritz (1928), cupa Maratonului Balcanic din 1935, câștigată de Ludovic Gall, o rachetă de tenis din perioada interbelică, placheta pentru campioana României la handbal din 1937. În constituirea colecției noului muzeu au contribuit și mulți brașoveni care au donat piese ale unor sportivi. Un exemplu l-a dat brașoveanca Nicoleta Agoșton.
„Am donat colecția fostului schior Dumitru Sulică. A participat la Olimpiada de la Saint Moritz. Printre obiecte era numărul lui de concurs, medalii, legitimațiile pe care le-a avut la Dinamo Brașov, un album foarte stufos cu toate concursurile lui din țară și din străinătate, un maiou de la Olimpiada de la Oslo, care l-a încântat pe domnul director Pepene. Nu se aștepta să mai existe așa ceva”, a spus Nicoleta Agoșton.
La inaugurarea muzeului a fost prezent și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, brașoveanul Mihai Covaliu.
„Un muzeu care era așteptat de către brașoveni, îl meritau pentru întreaga istorie, pentru cultură și vreau ca acest muzeu să fie plin de copii, care să vină aici împreună cu profesorii lor. Sunt foarte multe școli în zonă și sunt absolut convins că vor găsi aici acel izvor de cultură și de inspirație pentru dezvoltarea lor ulterioară”, a precizat Mihai Covaliu.
Printre cei prezenți s-a aflat și ministrul Dezvoltării și Administrației, Adrian Veștea.
„Este un vis care a prins contur, cred că toți merităm un astfel de muzeu. Este un muzeu în care se vor găsi fiecare dintre acei performeri care au scris o pagină frumoasă Brașovului. Consider că județul Brașov, județul marilor proiecte și cea mai importantă destinație turistică a României, avea obligația de a deține un astfel de muzeu pentru a îmbogăți patrimoniul pe care noi îl avem și trebuie să-l prezentăm atât celor mici, celor care astăzi sunt în școală, cât și tuturor turiștilor care ne calcă pragul”, a menționat ministrul Adrian Veștea.
Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan s-a deschis cu evenimentul special „Nopți albe la Olimpia”. Asta înseamnă că muzeul poate fi vizitat gratuit, până duminică, inclusiv, între orele 16.00 și 2.00 noaptea. În fiecare seară vor fi și momente muzicale speciale. Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan este realizat în cadrul unui proiect cu fonduri norvegiene, prin Programul RO-CULTURA.