Muncitorii de la Zărnești nu aveau contracte de muncă, iar firma nu solicitase autorizare pe linia securității la incendiu
Două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Zărnești nu aveau contracte individuale de muncă, iar un alt lucrător avea contractul de muncă suspendat,au precizat reprezentanții de la Inspecția Muncii.
12 August 2021, 14:39
Echipele de la Inspecția Muncii și de la ITM Brașov vor efectua în continuare cercetări, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate urmând să fie comunicate după finalizarea cercetării potrivit AGERPRES.
„Cercetarea a demarat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov şi va dura 15 zile lucrătoare, conform legislaţiei în vigoare, dar se poate prelungi din anumite motive, unul dintre acestea fiind dispunerea unei expertize tehnice. Din primele constatări, pentru încălcări grave ale normelor de securitate şi sănătate în muncă, s-a dispus retragerea autorizaţiei privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive, deţinută de S.C. TEMEXON S.A., acordată în baza art. 8 din Legea nr. 126/1995, cu modificările şi completările ulterioare. Un alt aspect pe care doresc să-l evidenţiez în cazul de faţă este lipsa contractelor de muncă pentru două dintre victimele acestui accident şi consecinţele grave care decurg de aici. Munca nedeclarată şi cea subdeclarată sunt un fenomen cu impact social profund negativ, pe care Inspecţia Muncii îl combate prin toate pârghiile legale pe care le are la dispoziţie. Vom intensifica aceste controale şi lucrăm la un plan de măsuri menit să descurajeze folosirea de forţă de muncă nedeclarată, întrucât nu există toleranţă faţă de această încălcare a legii. Totodată, vă fac cunoscut faptul că, anual, în conformitate cu Programul cadru de acţiuni, Inspecţia Muncii derulează, în perioada decembrie - ianuarie, o acţiune naţională de control care urmăreşte verificarea legalităţii modului cum sunt comercializate şi depozitate articolele pirotehnice”, a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Totodată, firma care deținea depozitul de artificii de la Zărnești nu solicitase autorizare pe linia securității la incendiu, informează ISU Brașov.
În perioada următoare vor fi desfășurate activități de verificare specifice atât a situației din teren cât și a documentelor firmei.
„În evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgentă «Țara Bârsei» al județului Brașov nu există solicitări de avizare/autorizare pe linia securității la incendiu din partea firmei SC Temexson SRL. În perioada imediat următoare se vor desfășura activități de verificare specifice atât a situației din teren cât și a documentelor firmei, urmând a stabilii dacă se încadrează sau nu în prevederile HGR 571/2016 - privind aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/ sau autorizării privind securitatea la incendiu. Spațiile de producție/ depozitare mai mari de 600 mp intră în categoria construcțiilor care se supun avizării/ autorizării din punct de vedere PSI, conform Anexa 1, II, lit K din HGR 571/2016”, se precizează într-un comunicat ISU.
Reamintim că un bărbat de 29 de ani și-a pierdut viața în urma exploziei de miercuri seara, de la Zărnești. Informații, aici:
Explozie, miercuri seara, pe platforma uzinei Tohan (VIDEO)
Bărbatul decedat la Zărnești era în afara programului de lucru