Municipalitatea a lansat, în dezbatere publică, regulamentul pentru reabilitarea fațadelor
În anumite situații, când proprietarii nu își reabilitează clădirile, Primăria va realiza lucrările și va recupera banii de la proprietari.
12 Mai 2021, 16:13
Municipalitatea a lansat, în dezbatere publică, regulamentul pentru reabilitarea fațadelor.
Alături de regulament, Municipalitatea propune și Programul multianual pentru realizarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din oraș, care stabilește zonele prioritare de intervenție, obligațiile Municipalității și ale proprietarilor, precum și modul în care Fundația Monumentelor, înființată de Consiliul Local, în luna februarie, va administra acest program.
Astfel, municipalitatea va cofinanța lucrările de reabilitare, cu minim 50% sau chiar integral. De exemplu, atunci când proprietarii fac dovada că au venituri sub salariul mediu net pe economie, pe membru de familie, și nu pot asigura sumele ce le revin. Banii vor fi recuperați ulterior.
În anumite situații, când proprietarii nu își reabilitează clădirile, Primăria va realiza lucrările și va recupera banii de la proprietari.
“Farmecul Brașovului depinde în mod direct și de felul în care arată fațadele din Centrul istoric. Din păcate, avem încă multe clădiri care necesită intervenții, dar vestea bună este că punem în dezbatere publică regulamentul de reabilitare a fațadelor istorice și este primul pas pentru a face funcțională fundația de reabilitare a monumentelor istorice; este modelul pe care îl copiem de la alte municipalități din România, model care a fost aplicat și care vine nu doar cu instrumente financiare pentru proprietari, ci și cu posibilitatea de a interveni și a recupera cheltuielile cu lucrările executate în anii următori”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Vestea bună este că proprietarii care își vor reabilita fațadele, vor beneficia de o serie de facilități. De exemplu, certificatul de urbanism si autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție sunt scutite de taxă și se eliberează în regim de urgență, în cel mult 15 zile.
De asemenea, autorizația de construire se emite fără prezentarea extrasului de plan cadastral şi a extrasului de carte funciară de informare. În plus, proprietarii mai sunt scutiți și de o serie de taxe, iar 5 ani nu mai plătesc impozitul pe clădire.
În schimb, cei care își lasă în continuare casele să se degradeze, după ce au fost notificați, vor fi amendați. Sancțiunile vor fi de la 5000 la 8000 de lei, dacă nu se apucă de lucrări sau de la 2000 la 5000 de lei, dacă nu fac recepția lor. Amenzile vor fi aplicate de Poliția Locală.
Reamintim că, prin același regulament, Pentru clădirile și terenurile neîngrijite din municipiu se aplică impozit majorat cu 500%.
Propuneri sau sugestii de completare a regulamentului puteți face până în 31 mai.