Municipalitatea poate începe căutarea pentru închirierea unei școli de rezervă. Proiectul a trecut, cu părinții la ședință
După o retragere și două respingeri, proiectul pentru începerea procedurilor de închiriere a unei "școli de rezervă" pentru mutarea temporară a elevilor din școli aflate în șantier a fost aprobat, ieri, de aleșii locali, cu amendamente.
07 Septembrie 2022, 10:08
După o retragere și două respingeri, proiectul pentru începerea procedurilor de închiriere a unei „școli de rezervă” pentru mutarea temporară a elevilor din școli aflate în șantier a fost aprobat, ieri, de aleșii locali, cu amendamente. Asta după aproape trei ore de discuții, dezbateri și drept la replică.
La ședință au fost prezenți și au luat cuvântul și părinți ai elevilor brașoveni, inclusiv de la Colegiul „Grigore Antipa”, unitate aflată acum în lucrări de conformare ISU.
Elevii liceului au fost mutați în alte 2 școli, cu program de după masă.
“Cei de la liceu vor avea programul 14.50 - 19.45. Eu, personal, am 2 copii și trebuie să fac, în loc de 3 drumuri, pe care le făceam în mod normal, să fac acum 6 drumuri. Nu-mi pot permite ca ai mei copii să vină acasă singuri, deoarece noi locuim într-o zonă unde nu există trecerea de pietoni, unde nu există semafor, unde stația de troleibuz este pe marginea străzii și unde drumul permite o viteză de 80 de kilometri la oră”, a declarat o mamă.
“Am 2 copii la Antipa, unul la gimnaziu, unul la liceu. Gimnaziul este la Școala 4, de la 13.30. Liceul este la Moisil, de la ora 14:50, până seara la ora 20.00. La ora 18.00 abia intră la a doua oră de matematică. Fac și eu 6 drumuri. Azi este prima zi și deja sunt transpirată, supărată, obosită și am rămas fără benzină”, ne-a spus altă mamă.
Lucrări însă vor mai urma.
“Avem prinse în planul de investiții 48 de școli pentru următorii ani, conformări la norme ISU, proiecte de extindere, mansardare, de eficientizare energetică. 48 de școli din 66. Avem nevoie de soluții și în acest context și în contextul în care, pe date oficiale, Inspectoratul Școlar Județean ne-a transmis pentru anul acesta școlar cereri de relocări de clasă pentru 1.280 de elevi. Începând de anul trecut, am căutat soluții pe termen scurt, nu doar cele pe termen mediu și lung. Pe termen scurt, singura soluție este să închiriem de pe piața imobiliară, de pe piața liberă, în condiții de piață și în condiții legale, evident”, a precizat primarul Allen Coliban.
Edilul a propus ca școala de rezervă să fie închiriată, prin negociere directă, pentru 7 ani, iar suma estimată să fie de 3 milioane de euro, așa cum a reieșit dintr-un studiu de prospectare a pieței.
Unii aleși locali au susținut că nu au primit acest studiu.
Proiectul a fot amendat.
“Este un amendament care să ne asigure de legalitate a acestui proiect, pe care îl vom susține și va suna în felul următor: «se aprobă inițierea procedurii pentru închirierea de către municipiul Brașov, în calitate de chiriaș, a unor spații pentru relocarea temporară a activității școlare, pentru Școala Buffer, pe durata derulării lucrărilor de investiții, cu respectarea legislației în vigoare». Astfel că nu văd care să fie problema, dacă noi aprobăm acest proiect cu un simplu amendament, cu respectarea legislației în vigoare”, a spus viceprimarul municipiului Brașov, Sebastian Rusu.
După votarea amendamentelor, proiectul a trecut cu unanimitate.