Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, la un click distanță. Orașul are primul muzeu în 3D din țară
Ideea de a duce o parte din exponatele fizice în mediul virtual a însemnat o muncă de luni de zile.
02 Decembrie 2021, 18:58
Un interior al unei case de patricieni, chiar costume ale doamnelor din patriciatul săsesc de odinioară, ba chiar și reproducerea unui magazin cu mirodenii. Pe acestea, dar și multe altele le pot accesa, cu un simplu click, din confortul propriei case, pasionații de istorie din orice colț, al lumii ar fi. Doar intrând pe pagina de facebook a Muzeului de Etnografie sau direct pe site-ul instituției, iar de acolo vor fi direcționați pe o platformă care găzduiește, momentan, Muzeul Virtual al Civilizației Urbane a Brașovului.
Ideea proiectului a fost de a oferi acces la exponate mai ales persoanelor cu dizabilități sau pentru cei aflați peste hotare și a fost realizată împreună cu Asociția Rază de Speranță, ce se ocupă de persoane cu tulburări din spectrul autist.
„E un proiect cultural propus de către o asociație de asistențăsocială. În primul rând m-am gândit la componenta educaționalăși la componenta de acesibilitate gândindu-mă la beneficiarii noștri care nu au capacitatea, nici puterea, și nici prezența să vină la o expoziție. Și nu numai pentru copiii sau tinerii cu dizabilități. Eu, de exemplu, am prieteni în străinătate care nu au cum să vină, săîși aducă copilul să simtă ce înseamnă patrimoniul cultural al Brașovului”, a spus Diana Niță,reprezentant al asociației.
Expoziția virtuală cuprinde 150 de exponate, fiecare cu prezentare, iar inovația este că vizitatorul virtual poate interacționa cu obiectele. A fost o adevărată provocare, spune managerul de proiect, Lucian Gheorghe:
„Chiar proiectul în sine a fost o provocare. Prin muzeul ăsta o filmare la 360 de grade se poate rezolva într-o jumătate de orăși s-a terminat muzeul. Noi am muncit 3 luni, zi și noapte, ca să îl putem realiza pentru că sunt reconstruite, practic, atât obiectele, câtși construcția muzeului, cu toată coloristica, cu toate dalele, cu parchetul. Au fost făcute zeci de mii de fotografii, sute de filme. Pentru un obiect este nevoie de circa 150 până la 800 de fotografii”, a explicat Lucian Gheorghe.
Ideea de a duce o parte din exponatele fizice în mediul virtual a însemnat o muncă de luni de zile. Însă a meritat, spune manager Muzeului de Etnografie, istoricul Alexandru Stănescu:
„În preocupările Muzeului de Etnografie din Brașov au stat mereu încercările de a lărgi categoriile cărora ne adresăm, numărul de beneficiari care pot să acceseze informații despre comunitatea brașoveană, despre valorile acestei comunități, și despre moștenirea sa culturală.Trebuie crescut mereu, pentru că unii oameni pot să viziteze muzeul, iar alții pur și simplu nu își permit pentru că nu au cum să se deplaseze sau nu au cu cine. Atunci, noi încercăm să le oferim șiacestora, nu tot muzeul, dar măcar o imagine a ceea ce a fost civilizația urbană a Brașovului medieval și modern”, a spus istoricul Alexandru Stănescu.
Deocamdată, muzeul virtual pote fi accesat doar de pe laptop. Inițiatorii vor optimiza, însă, platforma, pentru a putea fi accesată și de pe telefon. Iar într-o etapă viitoare vor ca accesul în muzeul virtual să se facă și cu căștile de realitate virtuală.
Proiectul a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.