Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie
Mare sărbătoare, astăzi, pentru creștinii ortodocși. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie.
24 Iunie 2019, 14:53
Mare sărbătoare, astăzi, pentru creștinii ortodocși. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. An de an, creştinii ortodocşi serbează naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus, în apa Iordanului.
În calendarul popular, sărbătoarea este denumită Sânziene, în Ardeal, iar în Muntenia şi Oltenia - Drăgaica.
Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, ea nu şi-a pierdut coloratura păgână, deşi este asociată cu o mare aniversare creştină: naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
În ajun de Sânziene, seara, se întâlnesc fetele ce vor să se mărite cu flăcăii ce doresc să se însoare. Băieţii fac ruguri, aprind flăcări şi le învârt în sensul mişcării Soarelui la apus. Fetele fug şi culeg flori de Sânziene, din care împletesc cununi. Cu aceste cununi se întorc în sat şi le aruncă peste casă. Dacă se agaţă cununile de hornuri, fetele se vor mărita chiar în acel an.
A doua zi, în zori, cetele de feciori străbat satele, cu flori de sânziene la pălărie, în semn că au căzut cununile de pe hornurile de la casele fetelor ce îi interesează.
Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coronițe sau legate în formă de cruce, sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt păstrate, apoi, pentru diverse practici magice.
Pentru alungarea spiritelor malefice, se aprind focuri în care se aruncau substanțe puternic mirositoare, se buciumă și se strigă în jurul focurilor.