Noaptea Muzeelor, mii de vizitatori și cozi interminabile
Mii de oameni au vizitat, sâmbătă spațiile muzeale din oraș. A fost Noaptea Muzeelor, singura noapte din an în care instituțiile sunt deschise până în miez de noapte, iar cozile din fața ușilor păreau că nu se mai termină.
14 Mai 2023, 21:03
Mii de oameni au vizitat, sâmbătă spațiile muzeale din oraș. A fost Noaptea Muzeelor, singura noapte din an în care instituțiile sunt deschise până în miez de noapte, iar cozile din fața ușilor păreau că nu se mai termină.
În acest an, în circuitul de vizitare au intrat, pentru prima dată, și turnurile de pe Aleea de sub Tâmpa, dar și Banca de Cultură Apollonia. Cei care au fost la Turnul Artelor, de exemplu, au fost foarte încântați de lucrările pe care le-au putut admira.
Un alt spatiu la fel de căutat și la care era mereu coadă a fost Banca de Cultură Apollonia, unde au fost pregătite mai multe expoziții. Cea mai mare priză la public a avut-o expoziția adusă de studenții de la Arte din Cluj, una în care publicul este invitat să interacționeze, cu ajutorul calculatorului, cu lucrarea de artă.
”Este o expoziție pe bază de procesare folosind programul processing, care folosește un limbaj JAVA. Sunt niște teme de semestru. Creativ computing se numește expoziția”, ne-a explicat Raul Șuteu, student al Universității de Arte din Cluj.
Cum anume au putut interacționa vizitatorii cu arta, ne-a explicat Andrei Ghiță.
”Când ajung în fața ecranului, aceștia pot interacționa cu mini-joculețul prin atingerea mouse-ului și în unele situații și cu click. Când îl atinge, îl mișcă, generează diferite forme geometrice, sunete. Depinde de joc, fiecare are câte o linie de cod în spate, scrisă în diferite limbaje de programare”.
Etajul 2 din Apollonia a fost al copiilor, care au fost invitați de cei de la Hospice Casa Speranței să creeze un tablou special. Coordonator al campaniei de strângere de fonduri Hospice Casa Speranței, Oana Toader.
”Hospice Casa Speranței împreună cu voluntarii și cu câțiva elevi de la Liceul de Artă au venit să facă, împreună cu copiii care vizitează în această noapte, un tablou minunat cu tema noaptea, pentru a scoate în evidență toate lucrurile frumoase care sunt dincolo de întunericul care este adus odată cu un diagnostic incurabil”.
Copiii s-au bucurat de rezultatul muncii lor.
Apollonia a fost doar o oprire în itinerariul de vizitare pentru majoritatea vizitatorilor.
În total, în Brașov au putut fi vizitate 10 obiective, alături de turnurile și bastioanele Cetății. În județ, deschise au fost Castelul Bran, Cetatea din Feldioara și muzeele din Rupea și Codlea.