Noi discuții pe tema măsurilor de gestionare a situațiilor provocate de urșii periculoși în municipiul Brașov
Măsurile sunt necesare având în vedere că urșii își fac apariția din ce în ce mai des în zonele locuite ale orașului.
22 Iunie 2021, 17:04
Prefectul Cătălin Văsii a avut astăzi, la sediul Instituției Prefectului, o întâlnire cu primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, și cu Mihai Fedorca, cercetător la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.
S-a discutat despre posibilitatea de implementare a unor noi măsuri de gestionare a situațiilor provocate de urșii periculoși în municipiul Brașov.
Una dintre măsurile luate în discuție se referă la achiziționarea și amplasarea de platforme anti-urs pentru depozitarea deșeurilor menajere, precum și de collare cu ajutorul cărora urșii periculoși să fie monitorizați și să se scurteze timpii de intervenție în cazul conflictelor om-urs. Reprezentantul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură a prezentat variante de collare, cu tot ceea ce implică montarea unor asemenea echipamente exemplarelor de urs, precum și un model de platformă anti-urs pentru deșeuri, urmând să se transmită informații detaliate la Primăria municipiului Brașov, pentru a se putea efectua o analiză în termeni de cost/eficiență și a se lua o decizie.
Măsurile sunt necesare având în vedere că urșii își fac apariția din ce în ce mai des în zonele locuite ale orașului.
La Brașov, în fondul cinegetic gestionat până acum de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt ar fi aproximativ 100 de urși, de cinci ori mai mulți decât ar trebui, în condițiile în care numărul optim ar fi de cel mult 20 de exemplare. În județ, populația de urs depășește 1.500 de exemplare, în condițiile în care efectivul optim raportat la habitatul natural al speciei este de aproximativ 400 de exemplare. Pagubele în urma trecerii urșilor prin comunitate s-ar ridica la peste 1 milion de lei în ultimii 3 ani.