Noi servicii medicale decontate de CAS pentru femeile însărcinate
Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru, la 1 iulie, femeile însărcinate beneficiază de mai multe servicii medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, decât înainte.
26 Iulie 2023, 17:00
Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru, la 1 iulie, femeile însărcinate beneficiază de mai multe servicii medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, decât înainte.
Totodată, la laboratoarele din ambulatoriu gravidele pot efectua analize medicale specifice şi peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de specialist.
"În asistența medicală primară, se acordă consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei astfel femeia gravidă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii și, în cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a 3-a până în luna a 7-a se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere. Din luna a 7-a până în luna a 9-a aceste consultații sunt bilunare. De asemenea, medicul de familie poate efectua două vizită la domiciliul pacientei pentru a urmări evoluția lăuzei imediat după externarea noii mame din maternitate și o lună maitârziu", a explicat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Brașov, Ancuța Daisa.
În asistenţa medicală ambulatorie, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultaţie similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda efectuarea de analize şi investigaţii sau internarea în spital.
"În cazul în care medicul curant are și o supraspecializare în mencină materno-fetală, poate efectua și ecografii pentru depistarea anomaliilor. În unitățile sanitare cu paturi care au în componență secții de obstetrică-ginecologie sau în cele integral specializate în această ramură, se pot efectua servicii medicale standardizate, complexe, asimilate unei internări de zi, în scopul supravegherii sarcinii normale, cu condiția ca unitatea să aibă laborator de analize medicale și cabinet medical despecialitate", a mai specificat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Brașov.
Dacă femeia însărcinată este neasigurată, poate deveni asigurată pe perioada sarcinii şi lăuziei, dacă adeverința eliberată de medic, care atestă existența sarcinii, va fi transmisă către Casa de Asigurări de Sănătate.