Noi variante de traseu prin Brașov în proiectul pentru Autostrada spre București
Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au prezentat, astăzi, variantele de traseu prin județul nostru menționate în proiectul Autostrăzii București-Brașov.
02 Iunie 2021, 16:52
Într-o ședință comună prezidată de prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, la care a participat și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, alături de reprezentanții mai multor administrații locale, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au prezentat, astăzi, variantele de traseu prin județul nostru menționate în proiectul Autostrăzii București-Brașov.
Președintele CJ, Adrian Veștea, a declarat: "În 2004 am avut o întâlnire, tot aici și tot pe tema autostrăzii. Au trecut 17 ani, perioadă în care localitățile din zona vizată de acest tronson de autostradă au avut fel și fel de restricții. Din păcate, suntem din nou la un început, chiar dacă a mai existat o intenție în urmă cu aproximativ 3 ani. Atunci ne-am întâlnit la Bușteni, la acea vreme se dorea ca proiectul să fie preluat de Banca Mondială pentru a fi implementat, dar ulterior s-a încercat, de către guvernanții de atunci, un parteneriat public-privat care nu a dat nici un rezultat. Să sperăm că întâlnirea de azi va fi de bun augur, că se va finaliza cu bine întocmirea documentației și că vom fi cât mai curând în situația de a se da ordin de începere a lucrărilor."
Cei prezenți au formulat câteva observații, urmând ca, în perioada următoare, să fie analizate în detaliu, împreună cu specialiștii din primării și din instituțiile cu atribuții în domeniu, pentru a fi semnalată orice problemă sau constrângere de care trebuie ținut seama în faza de proiectare, pentru alegerea celei mai bune variante.
"Am invitat (la ședința comună - n.r.) și conducerile instituțiilor de mediu și pentru arii protejate, pentru a ne asigura că lucrurile vor fi în regulă și din acest punct de vedere", a afirmat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
"Este necesar ca fiecare dintre cei prezenți astăzi la ședință să studieze cu mare atenție variantele propuse de traseu, fiindcă în acești ani care au trecut s-au emis foarte multe certificate de urbanism, autorizații de construcție și sunt in derulare multe obiective, unele obținând aviz chiar de la CNAIR. Este foarte important ca documentația în baza căreia va fi atribuit contractul de lucrări să fie întocmită cât mai bine și să nu avem nici un fel de blocaje", a continuat Veștea.
Între timp, a precizat Adrian Veștea, vor fi făcute în continuare demersuri la Compania Națională de Investiții, astfel încât să fie finalizat drumul de pe Valea Doftanei, care va fi alternativa pentru circulația rutieră atunci când va fi șantier pe DN1 pentru realizarea autostrăzii.
La ședința comună au participat, de asemenea, viceprimarul municipiului Brașov, Flavia Boghiu, primarii localităților Râșnov - Liviu Butnariu, Ghimbav - Ionel Fliundra, Codlea - Mihai Câmpeanu, Predeal - Ioan Sorin Ciobanu și Cristian - Gicu Cojocaru, viceprimarul localității Vulcan - Florin Secelean, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov, Radu Simion Moța, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov, Mihai Uță, șeful Serviciului Teritorial Brașov al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Silviu Mare, precum și reprezentanții societății Consitrans, care completează/revizuiește studiul de fezabilitate și elaborează proiectul tehnic pentru acest tronson de autostradă.