Nou aparat de măsurare a particulelor în suspensie, la APM
Sistem robotizat care spune exact cât de poluat este aerul la Brașov. Adică măsoară mai bine particulele în suspensie, adică acele particule foarte fine din aer, care sunt asociate cu boli cardiace sau pulmonare, dacă sunt depășite limitele, potrivit specialiștilor.
Articol de Adina Chirvasă, 22 Ianuarie 2025, 14:24
Aparatul se află în incinta Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Brașov și este primul care a fost pus în funcțiune, între cele trei care există în țară.
„Avem trei aparate robotizate de determinare a fracției masice de PM2,5 și PM10. Avem în București, în Brașov și în Timișoara. S-au ales aceste orașe pentru că sunt aglomerări urbane foarte mari. Avem un număr de stații. De exemplu, la Brașov sunt 8 stații de măsurare a calității aerului. Finanțarea s-a făcut prin Agenția Fondului de Mediu, a costat 855.000 lei fără TVA”, a declarat președintele Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu-Alexandru Păștinaru.
Aparatul a fost adus în Brașov în luna decembrie, iar măsurătorile sale sunt de o acuratețe mai mare decât cele din cele 8 stații automate de monitorizare a calității aerului din județ. Asta pentru că totul este automatizat. Practic, sistemul are o cabină, în care sunt introduse filtre pe care s-au prelevat poluanții din cele 8 stații fixe. Acestea sunt introduse într-o cabină cu temperatură strict controlată, aici există și o balanță, care cântărește mostrele preluate și generează rezultate. Acestea pot valida sau ajusta datele prezentate pentru particulele în suspensie, iar acest lucru este făcut din două în două săptămâni, pentru că există segmente de timp care trebuie respectate strict în prelevare și analiză.
„Intervenția umană este minimă, doar atunci când pregătim filtrele în acele magazii de depozitare. Când am închis echipamentul, el lucrează singur, pe baza comenzii. Colegii mei au lucrat și până acum cât s-a putut de bine, dovadă că întotdeauna am avut datele reale încărcate în sistem, chiar dacă ne-am asumat depășirile respective. Dar, e clar că acum vom avea siguranța că ele sunt măsurate pentru a obține date de acuratețe ridicată cu privire la concentrația poluanților PM10 și PM2,5”, a punctat Simona Pascu, reprezentant al APM Brașov.