Nu apa de la robinet ar fi cauza problemelor digestive acuzate de unii localnici din Râșnov
Directorul instituției, dr. Andrea Neculau a transmis că analiza probelor de apă prelevate din rețeaua de apă a orașului Râșnov nu arată contaminarea cu germeni patogeni.
26 Iulie 2021, 16:27
Nu apa de la robinetele râșnovenilor ar fi fost cauza problemelor digestive acuzate săptămâna trecută de aproape 140 de cetățeni, cei mai mulți copii, potrivit DSP Brașov.
Printr-un comunicat de presă, directorul instituției, dr. Andrea Neculau a transmis că analiza probelor de apă prelevate din rețeaua de apă a orașului Râșnov nu arată contaminarea cu germeni patogeni.
“Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 pacienți s-au prezentat la unități spitalicești, iar 1 caz a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2). De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip”, a transmis dr. Andrea Neculau.
Ca urmare, s-a considerat că aceasta ar fi cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov.
“Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor). Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus. Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe”, a mai precizat dr. Andrea Neculau.
Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare la nivelul DSP Brașov, astfel că se recomandă populației să respecte cu strictețe măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic.