NU cerșetoriei, DA donațiilor către cauze sociale
Cârciumarii au demarat o acțiune prin care încurajează oamenii să doneze banii către cauze sociale sau să-i direcționeze către diverse asociații sau fundații care au ca scop strângerea fondurilor destinate celor defavorizați și gestionarea lor în funcție de priorități.
17 Mai 2021, 13:39
NU cerșetoriei, DA donațiilor către cauze sociale, este mesajul transpus într-un proiect demarat de Breasla Cârciumarilor din Brașov, pentru descurajarea unui fenomen care a luat amploare.
„În centrul istoric avem o problemă mult mai mare decât problemele noastre de zi cu zi - cea a cerșetoriei. Anul acesta s-au înmulțit considerabil cerșetorii. Dacă până anul acesta, la o masă, în curs de o oră, te deranjau 2-3 cerșetori, anul acesta te deranjează în jur de 10”, a spus vicepreședintele Breslei Cârciumarilor, Ștefan Gleveșanu.
Ștefan Glevesanu a precizat că cerșetorii sunt și agresiv de multe ori, mai ales atunci când sunt alungați din preajma clienților. Mai mult, se comportă total nepotrivit față de turiști.
“Chiar zilele trecute am asistat la o întâmplare destul de ciudată: unul dintre acești cerșetori și-a făcut nevoile de față cu clienții în apropierea unei terase, ceea ce în anul 2021, să se întâmple în centrul unui oraș turistic cum e Brașovul, este inacceptabil”, a adăugat Ștefan Gleveșanu.
Astfel, cârciumarii au demarat acțiunea prin care încurajează oamenii să doneze banii către cauze sociale sau să-i direcționeze către diverse asociații sau fundații care au ca scop strângerea fondurilor destinate celor defavorizați și gestionarea lor în funcție de priorități.
Este un fapt cunoscut că banii oferiți oamenilor străzii ajung, cel mai des, în mâna celor care gestionează fenomenul, a celor care exploatează sărăcia și neștiința celor săraci.
Poliția locală încearcă să diminueze fenomenul de cerșetorie în Brașov, dar fără rezultate notabile, pentru că nici legea nu ajută prea mult
Totodată, reprezentanții Poliției Locale Brașov spun că acordă atenție deosebită acestui fenomen social, iar acțiunile pe această linie de muncă au caracter continuu pe tot parcursul anului, ținând cont de specificul turistic al orașului, care astfel atrage persoane care se îndeletnicesc și realizează venituri importante din cerșetorie.
De la începutul anului, au fost derulate peste 45 de planuri de acțiuni pe această linie de muncă.
„Nu de puține ori au fost situații în care cei ce apelau la mila publică au fost surprinși că scotoceau prin ghenele de gunoi menajer, producând disconfort locuitorilor din cartiere și împrăștiind mizeria în zonele rampelor de deșeuri. Referindu-ne la aceste două aspecte coroborate, privind cerșetoria și scormonirea prin gunoaie, de la începutul anului au fost aplicate 423 de sancțiuni în cuantum de peste 199.000 de lei”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Brașov, Anca Lăutaru.
Anca Lăutaru a adăugat că peste 90% dintre aceste persoane au domiciliul în afara municipiului: Săcele, Budila, Victoria, Vulcan sau Tărlungeni.
Așa cum prevede legea, după identificarea persoanelor care apelează la mila publică, acestea sunt fie îndrumate să se deplaseze către localitatea de domiciliu ori sunt îndepărtate din zonă, în cazul în care au avut domiciliul în Brașov.
„Colaborăm inclusiv cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Brașov. Este de menționat faptul că este nevoie ca aceste persoane să își dea acordul pentru a putea fi instituționalizate fie și numai pentru 24 de ore, iar din păcate, acest lucru se întâmplă în mai puțin de 5% din cazuri. În situația minorilor, se colaborează cu Direcției Generale pentru Protecția Copilului”, a adăugat Anca Lăutaru.
Nu există alte pârghii legale pentru soluționarea acestor probleme sociale, astfel că, zilnic, polițiștii locali sunt obligați să reia această procedură legală, a mai spus purtătorul de cuvânt al instituției citate.