Nu scăpăm de virusul Covid-19, dar trebuie ținut "la respect", spune reprezentantul OMS dr. Andrea Căpîlna
Nu scăpăm de virusul Covid-19, dar trebuie ținut "la respect", spune epidemiologul brașovean Andrea Căpâlna, fostă Moldovan, noul membru al Organizației Mondiale a Sănătății.
25 Mai 2021, 00:25
Nu scăpăm de virusul Covid-19, dar trebuie ținut "la respect", spune epidemiologul brașovean Andrea Căpâlna, fostă Moldovan, noul membru al Organizației Mondiale a Sănătății.
"Probabil că îl vom ține la respect, așa cum o facem cu virusul gripal, pentru că vom avea vaccinuri la îndemână și dacă vom înțelege cu toții că vaccinaea este o cale prin care putem să contracarăm efectele Covid, da, vom putea ajunge într-un moment în care infecția cu SARS CoV-2 să fie ținută sub control. Dar asta depinde de noi toți, iar acele reguli de prevenție de care vorbim de mai bine de un an vor trebui să mai rămână în calcul, să le aplicăm, pentru că de fapt ne protejează pe fiecare dintre noi", a declarant epidemiologul.
Dr. Andreea Căpîlna a fost numită zilele trecute consultant la Organizația Mondială a Sănătății în departamentul care se ocupă de prevenirea și controlul infectărilor cu SARS-CoV2.
"Mă bucur foarte mult că voi lucra acolo pentru că pe foarte mulți dintre cei din echipa OMS îi știam mai de mult, pe o parte am avut ocazia să-i cunosc în aceste ultime săpătmâni. Sunt oameni deschiși, profesiniști, care își doresc să facă ceva și să acționeze în baza dovezilor medicale. Mă duc cu sufletul deschis și cu foarte multă bucurie", a adăugat dr. Andreea Căpîlna.
Ce atribuții va avea în cadrul OMS ne spune chiar dr. Andreea Căpîlna: "Deocamdată, până se definitivează toate documentele, lucrez de acasă, din Brașov, pentru OMS, urmând ca atunci când acestea vor fi încheiate să merg fizic în Geneva. La început, mă voi ocupa strict de situația generată de Covid, de spitale, de vârstnici, de prevenția și managementul la personalul medical și pe vaccinare, precum și pe situații de urgență, adică ceea ce am făcut în ultimul an și jumătate".
Andreea Moldovan este medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, spital aflat în prima linie COVID-19. Începând de anul trecut, ea a ocupat și funcția de director medical al spitalului. Anterior, a coordonat Compartimentul de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale din cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov, spital premiat, în anul 2013, de OMS cu "Premiul de Excelenţă în Igiena Intraspitalicească". Reamintim că în perioada ianuarie - aprilie a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății, responsabil de gestionarea crizei Covid-19. A fost eliberată din funcția de secretar de stat din cauza ordinului de ministru care stabilea noi citerii de carantinare a localităților.