O istorie a balurilor în carnete de dans, la Muzeul Casa Mureșenilor
O colecție de aproape 50 de astfel de ordine de dans o vedeți în expoziție, în premieră națională, la Muzeul Casa Mureșenilor, începând chiar din această seară.
15 Septembrie 2022, 16:41
În urmă cu un secol și jumătate, balurile erau cele mai așteptate evenimente ale sezonului, din Viena până în Transilvania.Cele mai multe erau la început de an, în februarie - martie, până la Lăsata Secului și pentru acestea se făceau pregătiri minuțioase, până la cel mai mic detaliu.Iar cel mai mic detaliu pentru domnișoarele de altădată îl reprezenta chiar carnetul de dans.
O colecție de aproape 50 de astfel de ordine de dans o vedeți în expoziție, în premieră națională, la Muzeul Casa Mureșenilor, începând chiar din această seară.
Carnetele de dans sunt aduse de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu, alături de alte câteva accesorii de bal și toate conturează o altfel de istorie a balului.
“Carnetul de bal sau ordinul de dans este o cărticică apărută la începutul secolului al XIX-lea. Începând de la Viena, s-a răspândit și în Anglia și Statele Unite și în funcție de însemnătatea socială a balului respectiv, adică în funcție de statutul social al participanților, cât și a celor care îl organizau, acestea erau mai simple sau mai elaborate. Sunt de la ordine de dans simple, din carton, până la cele mai elaborate, sub forma unor bijuterii. Avem un ordin de dans chiar din argint. Din alamă sunt cele îmbrăcate în catifea, în mătase”, a explicat Raluca Maria Frîncu curator al expoziției.
Expoziția pornește de la ordinul de dans în care era menționat dansul Romana, apoi este o secțiune a carnetelor balurilor ofițerilor din garnizoanele sibiene și diverse asociații din secolul 19, început de secol 20. Expoziția ilustrează foarte bine și cum s-au născut expresii precum „Carnetul meu de bal este plin” sau „Trece-mă în carnetul de bal”.
“Ordinul de dans avea (...) ordinea dansurilor (...) în dreptul fiecărui dans este un spațiu liber. Domnișoara îl avea prins la încheietura mâinii sau la rochie, agățat. În dreptul fiecărui dans era spațiu liber, iar tânăra își trecea numele celui căruia îi acorda dansul”, a adăugat Raluca Maria Frîncu.
Expoziția va fi deschisă și cu o scurtă demonstrație a dansului născut la Brașov – Romana.
“Noi am încercat să completăm aceste bunuri culturale de patrimoniu excepționale, din colecția Muzeului Bruckenthal, cu aportul istoriei vieții sociale din Brașov și oferim din nou posibilitatea publicului brașovean de a revedea reconstituirea dansului de societate Romana, inventat în anul 1850 de academicianul Iacob Mureșianu și alte elemente care accesorizează, credem noi, în mod fericit, informațiile legate de această componentă foarte importantă a modului în care își petreceau timpul liber cetățenii de acum 150 - 170 de ani”, a declarat managerul Muzeului Casa Mureșenilor, Valer Rus.
Expoziția poate fi vizitată până în 26 noiembrie.