O nouă grevă la Carfil
La trei săptămâni de la primul protest din luna martie, angajații de la Carfil au declanșat o nouă grevă. Nemulțumiți că promisiunuile din 9 și 10 martie nu au fost respectate, oamenii au ieșit din nou în stradă.
31 Martie 2022, 11:48
La trei săptămâni de la primul protest din luna martie, angajații de la Carfil au declanșat o nouă grevă. Nemulțumiți că promisiunuile din 9 și 10 martie nu au fost respectate, oamenii au ieșit din nou în stradă.
"Am iesit pentru că ni s-au făcut doar promisiuni. Ni s-a dat doar 60% din salariu. Trebuie să ne mai dea restul de 40% plus bonurile pe 2 luni. Conducerea ne-a spus că ni se vor da. Îl așteaptăm pe domnul director care e plecat la București. Nu știu ce și cât va rezolva că de doi ani de zile numai cu preșul ne duce", ne-a spus unul dintre protestatari.
"Protestăm pentru că ne-au dat numai 60% din salariu, restul nu ne-au dat și nici bonurile din luna lui ianuarie. Păi și noi avem copii, avem datorii. Muncim, dar banii unde sunt. Vom ieși în continuare până când vom primi drepturile noastre. Noi suntem cu minim pe economie, păi nu se poate. La noi în secție e ger de crapă pietrele. Exact ca într-un grajd de animale suntem", a adăugat o angajată Carfil.
"Condițiile de lucru sunt foarte proaste. Oamenii nu au scule. Li s-au adus ceva materiale, dar nu au scule. Trebuie să vii de acasă cu burghie , cu un aparat de sudră, cu mașina de găurit, cu flex. Noi, cei de la birou, trebuie să venim cu dosare, pixuri, nu ni se asigură rechizitele", s-a plâns o altă angajată nemulțumită.
Liderul sindical, Șuba Arpad, spune că industria de apărare are o lege specială, conform căreia aceste întreprinderi trebuie să funcționeze, indiferent dacă, la un moment dat, au sau nu comenzi.
"În legea respectivă spune că dacă nu există încărcare, deci dacă Guvernul României nu ne dă de lucru, atunci trebuie să asigure un venit pentru un trai normal salariaților din această industrie. Din păcate, legea respectivă nu prea este respectată de către Guvernul României. Anul acesta, din datele trimise de către directorii din industria de apărare din ROMAR, exista un număr de 2200 de persoane în fiecare lună care nu aveau încărcare și care trebuiau să fie susținute de către Guvernul României, iar Guvernul României a aprobat doar jumătate din suma necesară pentru susținerea lor", a spus Liderul sindical, Șuba Arpad.
La Carfil, de aceste sume ar trebui să beneficieze mai bine de 300 de muncitori, însă aprobarea a venit doar pentru 170, astfel că problemele ar putea continua.
Oamenii sunt deciși, însă, să protesteze până când legea va fi respectată. Tot Suba Arpad spune că traversăm o perioadă în care există cerere de armament, mai ales că avem un război chiar lângă România, iar aceasta ar trebui să aducă mai multe comenzi în industria de profil.